Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HASTA LA OSCAR SIEMPRE!

Konačno pravi trailer za Sodeberghova 'Chea'!

04.12.2008.
u 16:18

Iznimno ambiciozan projekt filmske biografije Ernesta Guevare redatelja Stevena Sodebergha, koji će zbog epskog trajanja od više od četiri sata najvjerojatnije biti prikazivan u dva dijela, "Argentinac" (o Guevarinu sudjelovanju u kubanskoj revoluciji) i "Gerilac" (o neuspjelom pokušaju širenja revolucije po Latinskoj Americi i pogibiji u Boliviji), dugo je visio u distributerskom limbu, dok se tvrtka IFC Films nije konačno osmjelila i otkupila prikazivačka prava za Sjevernu Ameriku.

Premda je film premijerno prikazan u Cannesu i čak i donio glumačku Zlatnu palmu Beniciju del Toru, koji je punih sedam godina opsesivno proučavao biografiju Chea Guevare da bi se pripremio za tu ulogu, pa čak i otišao na Kubu gdje je kratko porazgovarao s Fidelom Castrom.

Film je sniman 2007., s tim što je 2006. Sodebergh poveo Del Tora u New York i "pretpremijerno" snimio jednu scenu. Naime, u pitanju je bio Cheov govor pred Ujedinjenim narodima, a na East Riveru su baš pripremali renoviranje glavne dvorane, koja je nakon toga izgubila onaj izgled kakav je tad imala pa je trebalo iskoristiti priliku dok se još može.

U New Yorku je film pretpremijerno prikazan na tamošnjem festivalu, bio je i na festivalu u Torontu (neviđena pomama, tukli se za karte), i u planu je čak i svečana premijera u Havani (prosinac, festival novoga latinoameričkog filma), a prije Nove godine bit će prikazivan samo u dva kina u Los Angelesu i New Yorku, što je po propisima neophodno da bi ušao u konkurenciju za Oscara; u redovno prikazivanje kreće u siječnju.

U svakom slučaju, nakon dva više-manje mlaka trailera, novi foršpan je tako izmontiran da se iz njega može vidjeti čemu sva ta pomama; film izgleda zbilja izvrsno. Ali, ako njegova kvaliteta bude dovoljna da prevlada američku odbojnost prema komunističkoj revoluciji u neposrednom susjedstvu, to će biti još veći podvig od Cheova i Fidelova svrgavanja Batiste.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije