Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gavellina "Legenda"

Konačno imamo autore koji ne misle da je svaka Krležina riječ sveto pismo

gavella
17.04.2023.
u 18:22

Redatelj Ivan Planinić i dramaturg Dubravko Mihanović u zagrebačkom tunelu Grič nude moćnog, modernog i uzbudljivog Krležu

Odlična Krležina "Legenda", koju možete gledati u zagrebačkom tunelu Grič, dokaz je da su stasali kazalištarci koji ne misle da je svaka Krležina riječ sveto pismo, ali se istodobno odnose s punim poštovanjem prema njegovu tekstu, motivima upisanim u tekst, ali i onima duboko skrivenim u njemu. Zato je ovo moderan, uzbudljiv i moćan Krleža izrastao iz rijetko izvođenog teksta od kojeg su autori desetljećima bježali.

Za novu predstavu Gavelle tekst su adaptirali Ivan Planinić i Dubravko Mihanović, redatelj i dramaturg predstave, a očito i autorski zamašnjaci ove predstave kojima se priklonila ostala autorska ekipa.

Njihova "Legenda" je moćna predstava o Isusovu ulasku u Jeruzalem, uskrsnuću Lazara i konačnoj smrti na Golgoti. Priču su zgusnuli u sat vremena predstave u kojoj gleatelji prate glumce na tri izvedbene postaje u tunelu, a fascinantan je način na koji su zapravo razotkrili samog autora. Kada je objavio ovo djelo, Krleža je imao samo 20 godina. U prvoj verziji jasno je da je on idealist, fasciniran dramatičnošću obreda Velikog petka. Godinama kasnije (1933.) on je cinik koji jasno vidi što je sve na ovom svijetu učinjeno u ime Gospodnje i koliko je u tome krivica Crkve Gospodnje. Tako su riječi Isusa jedan Krleža, a riječi Sjene, onaj drugi, mudriji, upućeniji čovjek koji je iza sebe ostavio sve mladenačke iluzije. Autori to jasno pokazuju, ali na način na koji ne smanjuju jak "udarac" koji "Legenda" upućuje publici.

Tunel Grič postao je ranokršćanska katakomba i katedrala s označenim postajama križnog puta, što je savršeno napravio Ivan Lušičić Liik, scenograf i oblikovatelj svjetla, dok nam je skladatelj Nikša Marinović svojom glazbom na rubu hipnotičnosti pokazao i kako je taj prostor u utrobi grada akustičan. Nikola Baće je Isus, mlad i idealističan, ali predstavu, baš poput križa, nosi Franjo Dijak. Taj nevjerojatan glumac je Sjena, a ovdje igra ulogu života i završnim monologom doslovno pomete emocije svih koji ga gledaju. Četverokut zatvaraju Nataša Janjić Medančić kao Marija i Domagoj Janković kao Juda. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije