Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komemoracija u MSU

Komemoracija Ivanu Picelju bit će u ponedjeljak u MSU

picelj
25.02.2011.
u 20:00

Kao sjećanje na umjetnika i njegov doprinos Muzeju suvremene umjetnosti u Dvorani Gorgona u ponedjeljak, 28. veljače, u 12 sati, održat će se komemoracija

Danas je na zagrebačkom Krematoriju ispraćen na vječni počinak istaknuti likovni umjetnik Ivan Picelj. Kao sjećanje na velikoga umjetnika, prijatelja i donatora MSU Ivana Picelja, u Dvorani Gorgona MSU u ponedjeljak, 28. veljače, u 12 sati, održat će se komemoracija. Tom prigodom o Ivanu Picelju govorit će Nina Obuljen, državna tajnica Ministarstva kulture, predstavnik Grada Zagreba, prof. dr. Jerko Denegri, Brane Kovič, kritičar i kustos, prof. dr. Jasna Galjer, mr. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU.

Ivan Picelj (Okučani, 1924. – Zagreb, 2011.) jedan je od najznačajnijih i najsvestranijih umjetnika druge polovice 20. stoljeća. Aktivni je sudionik i osnivač novih umjetničkih pojava u nas, kao što su Exat 51 i Nove tendencije. Njegov kreativni duh potiče ga da kontinuirano izlaže od 1952. godine u brojnim međunarodno priznatim izložbenim institucijama u zemlji i svijetu. Njegovi radovi nalaze se su u važnim muzejima svijeta – kao što su Victoria & Albert Museum u Londonu, Centar Georges Pompidou u Parizu, Muzej Boymans u Rotterdamu, Wilhelm Lehmbruck Museum u Duisburgu i dr.

Od samoga početka Ivan Picelj neraskidivo je povezan s MSU, u svim oblicima suradnje i angažmana. Njegova djela u stalnom postavu, kao i ona u fundusu, upravo su paradigmatska za iščitavanje razvoja povijesti umjetnosti, kako u nas tako i u svijetu, druge polovice 20. stoljeća i početka 21. U zbirkama MSU nalazi se više od dvije stotine radova, oko sto šezdeset plakata te pedesetak radova koji obuhvaćaju grafičke mape, reljefe, objekte i slike.

Predan brojnim oblicima stvaralaštva, inovativnosti i umjetnosti za čovjeka koji je mijenjao svijet i ostavio neizbrisiv trag u vremenu, ne samo našeg prostora, nego i svijeta, besprijekoran uzor za uglađenost i uvijek živi duh koji dosljedno traga za novim umjetničkim izričajima – takav će ostati u našem trajnom sjećanju, kaže se u pozivu odaslanom iz MSU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije