Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival kazališnih amatera

Komedija o ženama koje su odlučile postati 'moderne' osvojila i publiku i žiri

Amatersko kazalište
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/8
04.09.2016.
u 17:19

Festival amaterskih kazališta i ove je godine okupio sjajne glumačke družine iz Hrvatske, BiH i Srbije, a o odazivu publike najbolje govori to što na platou ispred Kazališno-koncertne dvorane nije bilo slobodnog mjesta

Slavonskobrodsko Satiričko kazalište mladih svojim je sugrađanima deveti put zaredom priredilo tjedan u kojem su mogli uživati. Naime, Festival amaterskih kazališta i ove je godine okupio sjajne glumačke družine iz Hrvatske, BiH i Srbije, a o odazivu publike najbolje govori to što na platou ispred Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić-Mažuranić nije bilo slobodnog mjesta.

U jakoj konkurenciji najboljom je proglašena predstava "Šmizle" Gradskog kazališta mladih iz Viteza. Djelo koje govori o šest žena koje su pjesmom i plesom u lokalnoj "kafani" odlučile promijeniti način života i biti moderne žene bez muževa osvojilo je stručni žiri, ali i publiku brodskog festivala.

K tomu, Bruno Grebenar dobio je nagradu za režiju, Ivona Matošević za žensku, a Petar Pejović za najbolju mušku sporednu ulogu. - Idealno je kada vaš rad prepoznaju i gledatelji i ocjenjivački sud. Mi smo ovdje aktualizirali nekoliko problema, od nasilja nad ženama do zanemarivanja djece od strane njihovih roditelja. Drago mi je što je struka prepoznala kako to što radimo ipak nije podilaženje publici, nego pokušaj prikaza jedne kvalitetne predstave iz koje se mogu iščitati brojne poruke -  rekao je Ivan Sajević, voditelj kazališta iz Viteza.

Prema njegovim riječima, i ovom prilikom pokazalo se kako Vitežani imaju odličnu sinergiju s publikom, osobito brodskom, koja je i treći njihov nastup honorirala najvećom ocjenom. "Šmizle" su njihova najigranija predstava, koju su dosad izveli već 61 put. Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Ivani Stojanović za ulogu Nine u predstavi "Galeb" kazališta "Radoje Domanović iz Uba (Srbija).

Najboljim glumcem proglašen je Zdravko Šinjori iz kazališta "Mika Živković" iz Retkovaca, koji je u monodrami "Otrov" autora Joze Ivakića odlično utjelovio Franju, razapetu i podvojenu osobu koja u sjećanju oživljava i priželjkuje prošle dane, ali nema snage osloboditi se snažnih negativnih emocija i oprostiti ženu koju voli.

- Hvala prusudbenom povjerenstvu koje mi je dodijelilo ovu nagradu koja će mi biti veliki poticaj za daljni rad u amaterizmu. Možda nitko ne bi rekao da sam inače instruktor vožnje u autoškoli, ali svi mi imamo svoje poslove koje radimo mimo kazališta i od kojih živimo – rekao je Šinjori.

Posebno priznanje za doprinos razvoju kazališnog amaterizma dodijeljeno je Đuri Perkoviću, dugogodišnjem glumcu kazališta "Mika Živković" iz Retkovaca. - Puno mi znači ovo priznanje. Na kazališnoj sceni prisutan sam više od 40 godina, najstariji sam član retkovačkog kazališta i to mi je nagrada za sav uloženi rad i trud – rekao je Perković.

>> 'Kako bih živio da se ne brinem o djeci svog prijatelja Krste Papića'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije