Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Balet Breza

Komedija nudi novu verziju slavne Kolarove novele

'29.04.2011., Zagreb - Koreograf Dinko Bogdanic na probi baleta Breza. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
02.05.2011.
u 21:03

Premijera predstave za koju je glazbu skladao Veseljko Barešić i koju je koreografirao Dinko Bogdanić bit će u četvrtak

Mnogi je pamte kao književno djelo neprolazne vrijednosti – novelu "Breza" Slavka Kolara. Mnogo je više onih kojima će na spomen Breze prva asocijacija biti film Ante Babaje s Mancom Košir u ulozi Janice i nezaboravnim Fabijanom Šovagovićem kao Svetim Jožom. No, od četvrtka, 5. svibnja, zagrebačko kazalište Komedija piše novu stranicu povijesti Breze.

Turopoljski tango

Za tada je, naime, zakazana premijera baleta Breza za koji je glazbu po motivima Kolarove pripovijetke skladao Veseljko Barešić, a koreografira ga i režira Dinko Bogdanić.

– Razgovarao sam sa skladateljem Barešićem i rekao "ajmo napraviti domaći balet", a taman u to vrijeme HTV je iznova vrtio legendarni film Breza. Mene taj tekst privlači još od školskih dana – priča Dinko Bogdanić, s kojim smo se sastali na jednoj od zadnjih proba uoči premijere baleta.

Glavne uloge plešu gosti iz Baleta HNK Daria Brdovnik Bukvić i Azamat Nabiullin i to je, kako kaže Dinko Bogdanić, velika podrška ansamblu Komedije. I nakon nekoliko scena viđenih na probi jasno je da će ova predstava biti i te kako gledana jer balet je rađen u neoklasičnom stilu s vrlo dramatičnim trenucima koje diktira sama priča, uz neke folklorne elemente, a sadržava čak i "turopoljski tango" u kojem se pojavljuje i kurtizana. Ovo uprizorenje Breze osobito je i po tome što u njemu ima i pjevanja, balerina pleše ulogu Janice, a Renata Sabljak, jedna od pjevačkih zvijezda Komedije, pjeva ulogu Breze.

Mogućnosti plesača

Na pitanje kako je bilo raditi s plesačkim ansamblom Komedije Dinko Bogdanić kaže:

– Moje je pravilo raditi s materijalom koji imam. Bilo bi potpuno promašeno tražiti od plesača ili pjevača ono što oni ne mogu dati. Treba se prilagoditi njihovim mogućnostima i, naravno, to prilagoditi ideji koja postoji u mojoj glavi. A ovo je moja druga produkcija u Komediji, nakon Brela, i vrlo sam zadovoljan ansamblom. Oni su vrlo podatni, spremni na velik rad i ozbiljno učenje. Zbog njihova velikog truda uspjeli smo na vrijeme završiti predstavu.

Ekipu Breze na čelu s koreografom i skladateljem, koji ujedno i dirigira izvedbom, sreli smo na prvoj velikoj probi s orkestrom. Kako sami kažu, pred njima je još ono "fino brušenje" jer jedno je plesati uz glazbu s matrice, a drugo uz cijeli orkestar. Ostatak autorske ekipe predstave čine kostimografkinja Elvira Ulip, scenografkinja Dinka Jeričević i Zoran Mihanović, koji je oblikovao svjetlo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije