Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dražen Kokanović:

Kokanović: Džezisti su kod nas glazbenici drugog reda

'07.12.2011., Zagreb - Novi jazz klub vlasnika Drazena Kokanovica.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
29.04.2013.
u 12:06

Novca je za kulturu drastično manje, kako od privatnih donatora, tako i od Grada, a Ministarstvo kulture za oba naša festivala dodijelilo je – nula kuna. Zaključili su da je to potpuno nepotrebno građanima Hrvatske, kaže Kokanović

Koncertom Jazz orkestra HRT-a, uz Zdenku Kovačiček, Lelu Kaplowitz i druge goste, završit će u utorak, 30. travnja, peti festival Jazzarella. Festival na koji su prošlih godina dolazila najveća svjetska imena ženskog jazza ove je godine, uz iznimku koncerta Deborah Carter 27. travnja, bio posvećen domaćim pjevačicama. Lijepa gesta prema domaćim džezisticama, ali ne moramo biti Sherlock Holmes da zaključimo razlog – recesija je poharala mogućnosti dolaska stranih zvijezda. A još je donedavno bila stvar prestiža uhvatiti ulaznicu za jedan od dva Kokanovićeva zagrebačka festivala: VIP Jazzarellu.

– Financiranje kulture je na najnižim mogućim granicama – kazao je direktor Jazzarelle i VIP Jazz Festivala Dražen Kokanović. – Novca je za kulturu drastično manje, kako od privatnih donatora, tako i od Grada, a Ministarstvo kulture za oba naša festivala dodijelilo je – nula kuna. Zaključili su da je to potpuno nepotrebno građanima Hrvatske dok je kojekakvim beznačajnim budalaštinama dodijeljen novac. Onda znate u kakvoj smo financijskoj situaciji.

Jeste li razmišljali o ukidanju festivala?

– Bili smo pred ukidanje jer, ako vas ne podrži Ministarstvo kulture, tko će vas podržati? I to će se vjerojatno morati dogoditi jer uopće ne znam kako to još financiram. Pomažu nam VIP i Grad Zagreb, ali to su također smanjena sredstva. Financiranje tih festivala spada u granice čuda. Naravno da ću se do zadnje kapi krvi boriti da oni ostanu. Već sam razmišljao o tome da napravim festival koji će predstaviti recentni hrvatski jazz. Dakle, on jest rezultat recesije, ali je ujedno bio i potreba da se prikaže rad tih krasnih žena, no nadam se da njihov rad nećemo morati prikazivati iz godine u godinu, jer će sve drugo biti nemoguće. Kako sad stvari stoje, čini se da će to ostati u sferi nade. Za Vip festival, dakle za muški jazz, imamo osiguran novac. Znači, kad je riječ o ženskom jazzu, pokazala se mačo spika – za muškarce ima, a za žene nema. Kod nas devedeset posto novca ide za klasičnu glazbu. Kao da su džezisti glazbenici drugog reda, a žene, pak, trećeg.

Pripisujete li to činjenici da je jedan od pomoćnika ministrice kulture Berislav Šipuš?

– Sva sreća da se financirani programi objavljuju na internetu i onda vidite gdje lova odlazi, a kad znate tko stoji iza koje manifestacije, onda vam je sve jasno. Jazz glazbenicima ide jedan do dva posto, i onda se čudimo jer nam djeca slušaju cajke i retardirani house.

Koliko vam je u organizaciji programa pomoglo ili odmoglo otvaranje VIP kluba koji je trebao stvarati jaču scenu i još bolju potporu vašim jazz festivalima, ali, čini se, u pogrešno vrijeme?

– Naš je klub dosad odradio pedesetak ozbiljnih rock koncerata, koncerte ozbiljne glazbe, jazza, književne večeri, kazališne predstave, međutim stanje je u društvu i gradu takvo da sve to stvara ozbiljne minuse. To me navodi na ideju da ćemo, bez podrške struktura, od jeseni morati potpuno promijeniti koncept poslovanja. Morat ćemo, na žalost, raditi programe za mase.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije