Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Film 'Takva su pravila'

Kod nas se događa nešto vrijedno i na to treba naviknuti svijet

Ognjen Sviličić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
25.07.2014.
u 13:30

Trebalo je privući pozornost selektora, pogotovo kad se radi o kremi produkcije

        Velik uspjeh hrvatskog filma i jednog od naših ponajboljih redatelja objavljen je na Pulskom filmskom festivalu: film “Takva su pravila” Ognjena Sviličića ušao je u natjecateljski program 71. Mostre, međunarodnog festivala u Veneciji koji s Berlinaleom i Cannesom tvori “sveto trojstvo” najvećih svjetskih festivala.

– Još nikad nisam odbio sudjelovanje na nekom festivalu, da bi taj isti festival organizirao novinsku konferenciju za moj film – našalio se Sviličić objašnjavajući da bi projekcija u Puli ugrozila šanse za premijeru u Veneciji, pa ćemo ga na nacionalnom festivalu gledati tek nagodinu. Usprkos kvaliteti njegova filma, o kojoj svjedoče iznimno rijetki sretnici koji su ga uspjeli vidjeti, Sviličić je naglasio da su njegove šanse u svijetu narasle zahvaljujući međunarodnom radu Hrvatskog audiovizualnog centra.

– Privući pozornost selektora, pogotovo kad se radi o samoj kremi svjetske industrije, velika je operacija. Svaki susret organiziran na festivalu poput Cannesa ili Berlina korak je prema navikavanju stranaca da se u Hrvatskoj događa nešto vrijedno pažnje – naglasio je Sviličić, koji je za film “Takva su pravila” imao jakog francuskog koproducenta, ali i podršku iz Srbije i Makedonije.

– Dobra produkcija koju je u Hrvatskoj vodio Damir Terešak omogućila je nama glumcima da budemo potpuno opušteni i koncentrirani na vlastiti posao. Ovo mi je bila najzahtjevnija uloga dosad, jer igram oca u najgoroj zamislivoj situaciji – nakon gubitka djeteta. Ali to je životna realnost, posebno u kontekstu rastućeg vršnjačkog nasilja. Prije nekoliko godina jedan je nevin mladić u Sarajevu ubijen dok se vozio tramvajem, i na njega sam mislio snimajući ovaj film – rekao nam je glumac Emir Hadžihafizbegović.

Sinopsis filma, u kojem mladića Tomu na ulici u Zagrebu premlate vršnjaci, neugodno podsjeća i na sudbinu Luke Ritza, a relevantan problem, u kombinaciji s autorskom vizijom, prepoznali su i selektori Venecije, uvrstivši ga u elitno društvo četrdesetak probranih od ukupno 1500 filmova koje svake godine uzimaju u razmatranje. Podsjetimo, samo je jedan domaći film od osamostaljenja ušao u program Venecije – radilo se o “Crvenoj prašini” Zrinka Ogreste 1999., s tim što je prikazan u nenatjecateljskom programu.

Ovogodišnji uspjeh Ognjena Sviličića kruna je izvrsne festivalske sezone domaćih filmova. Inače, nedavno je objavljeno i da će filmovi “Cure” Andree Štake i “Otok ljubavi” Jasmile Žbanić, koji su također zaobišli Pulu, imati premijeru u Locarnu, a doznajemo da neke domaće naslove očekuju i premijere u Montrealu i Torontu te u Busanu, na jednom od najvećih, ako ne i najvećem azijskom festivalu.     

>> Sviličićev 'Takva su pravila' u natjecateljskom programu 71. Mostre!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije