Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Knjigoljupci! Započnite jesen uz ciklus romana „Gordana“ Marije Jurić Zagorke

Tražite zanimljivo štivo koje će vam uljepšati hladne jesenske dane? Prepustite se popularnom serijalu knjiga najpoznatije hrvatske spisateljice.
10. listopada 2016. u 16:45 1913 prikaza
Gordana
Foto: Mondo.hr

Svi smo barem jednom tijekom života čuli za autoricu Mariju Jurić Zagorku, prvu hrvatsku novinarku i najpoznatiju hrvatsku spisateljicu. Osim po svom novinarskom, političkom, književnom i feminističkom angažmanu, prepoznatljiva je i po svom najčitanijem ciklusu romana „Grička vještica“.

Pročitajte pet najzanimljivijih činjenica o posebnoj i tajnovitoj Mariji Jurić Zagorki:

1. Godina rođenja

Marija Jurić Zagorka nikada nije otkrila točnu godinu svojeg rođenja. Sudeći po natpisu na njenoj nadgrobnoj ploči, rođena je 1897. godine. Kada bi to bilo točno, značilo bi da je školu završila s pet godina, a udala se s dvanaest.

2. Obrazovanje

Iako je bila natprosječno nadarena za pisanje i novinarski rad, Mariji roditelji nisu dopustili daljnje školovanje. Maloljetnu su je udali za starijeg željezničarskog činovnika iz Mađarske. Nakon tri godine braka, odlučila je odbaciti danu društvenu ulogu te je pobjegla i započela sama svoju karijeru.

3. Šund literatura

Zbog svojeg političkog djelovanja protiv mađarizacije, ali i feminističkog djelovanja u doba kada su žene u novinarstvu i spisateljstvu bile rijetkost, nailazila je na mnogo prepreka i neodobravajućih kritika. Danas su njena djela iznimno cijenjena, no kada je „Grička vještica“ prvi puta izašla, njezin je rad slovio kao „šund“ – trivijalna literatura bez umjetničke vrijednosti. Kritičari su je nazivali ludom i navodili da pati od „ženske histerične fantazije“.

4. Pisanje zatvorenih očiju

Marija Jurić Zagorka nije rukom pisala vlastita djela, već ih je diktirala svojoj daktilografkinji. Pritom je nosila povez na očima. Dnevno bi izdiktirala i do 20 kartica teksta po satu.

5. „Grička vještica“

„Grička vještica“ je s vremenom postala svojevrsna metafora za angažman i neobuzdani duh spisateljice. Uvijek buntovna, odupirala se svim tadašnjim društvenim normama o ulozi žene u društvu. Tadašnjem je društvu to bilo mrsko, stoga bi često zaradila epitete poput baba ili monstrum, no njeni obožavatelji oduvijek su bili svjesni značaja njene pobunjeničke crte.

Ciklus romana „Gordana“

Ovaj je ciklus povijesnih romana najopsežnije djelo Marije Jurić Zagorke. U napetoj radnji smještenoj u 15. stoljeće, u doba hrvatsko-ugarskoga kralja Matije Korvina, glavna junakinja, Gordana, stoji pred teškim izazovom. Razapeta između osjećaja dužnosti prema domovini i prepuštanja vlastitim osjećajima, mora odlučiti: ljubav ili politika. Inspirirana realnim povijesnim okvirom, spisateljica uvlači čitatelja u svijet intriga i igre političkih i ljubavnih interesa. Razgranate priče nadilaze očekivanja i pretpostavke.

Otkrijte spisateljski genij Marije Jurić Zagorke i upotpunite vlastitu kolekciju uz jedinstvenu ponudu na Mondo.hr! Nabavite prvi nastavak serijala „Gordana“ za samo 9,90 kuna te svaki sljedeći za 19,90 kuna.

Želite li upotpuniti svoju policu svim svescima Gordane, možete naručiti komplet za samo 228,80 kuna. Brine vas plaćanje dostave? Ne treba, jer je poštarina besplatna za narudžbe knjiga iznad 100 kuna. 

Obale duž Hercegovine
Pronašli dokaz da je u Ljubuškom nekad bila tropska obala
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?