Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi 007

Knjige o Bondu na promociju spuštene desantom marinaca

'Thriller writer Jeffery Deaver arrives with a Bond girl to promote his new James Bond novel \'Carte Blanche\' during a photocall at St. Pancras station in London. Photo: Press Association/Pixsell'
'Ian WestPress Association/Pixsel'
28.05.2011.
u 15:03

Nakon Britanca Iana Fleminga, pola stoljeća franšizne "bondijade" slavi se romanom "Carte blanche" pisca slavnog romana "Skupljač kostiju", Amerikanca Jefrreyja Deavera

Bond. James Bond je opet među nama! Najslavniji špijun svih vremena nastavlja i poslije svog pr(a)vog oca Iana Fleminga svoj franšizni život! I to u novom romanu američkog novinara i pisca psiholoških trilera Jeffreyja Deavera "Carte blanche". Deaver se proslavio sjajnim romanom "Skupljač kostiju" čija je filmska verzija u režiji genijalnoga Phillipa Noycea (1999.) i danas jednako napeta. Novi "Bond" uvijek je intrigantna vijest. No izdavač nije odolio iskušenju da i promociju romana ne pretvori u spektakl ravan filmskom Bondu!

Metroseksualac!?

Na londonsku je postaju St. Pancras desantom iz zraka knjigu spustila posada marinaca! Bondova je djevojka odjevena u kožne hlače i jaknu dojahala na motoru, a pisac iza nje u Bondovu Bentleyju! Jasno da je Bond 61-godišnjeg Deavera, čovjek 21. stoljeća. Sad živi zdravije, bivši je pušač, ali se nije odrekao martinija. No sada bar jedan sat u danu trči i vježba. Bonda je Deaver predstavio i kao čovjeka koji zaslužuje "carte blanche", kojem se vjeruje jer neće prijeći granicu. On ne ubija olako pa mladića koji puca u njega samo ranjava u lakat. Čak ni u krevet ne ide sa svakim atraktivnim "komadom" na koji naiđe u akcijskoj priči. Brendiranje lika pomno je obavljeno. Smiksana ikonografija ubraja staro i novo, Bentleyjev continental GT i Oakleys naočale, Rolex... Kritika vidi u njemu metroseksualca!

Pola stoljeća Bondova franšiznog života slavi se romanom u kojem nema puno petljanja u aktualnu politiku. Bond vrluda Londonom, Srbijom, Cape Townom. Istražuje negativca Hydla opsjednuta otpadom. Nema tu posebne političke poruke za čovječanstvo.

Krvava fikcija

Ipak, marinci su na promociju knjige ubačeni jer je Bond bio marinac u Afganistanu prije nego što je postao špijun. Sva je Deaverova fikcija koncentrirana na psihologiju negativca. A kako je Deaver rješava, dobro je znano iz krvavih i krajnje napetih prizora "Skupljača kostiju"!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije