Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Kipar Hrvoje Urumović gradi kip pape Ivana Pavla II. visok 2,92 m

Kip će, nakon što ga dovrši, postaviti ispred sarajevske katedrale
30. siječnja 2014. u 22:15 0 komentara 770 prikaza
Hrvoje Urumović
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Fotografija pape Ivana Pavla II. blago pognute glave na kojoj se grčevito drži za svoj štap u obliku križa dok mu plašt vijori na vjetru gotovo da je preslikana u formu statue visoke 2,92 metra. Veliko, impozantno zdanje niče u prizemnom prostoru, ateljeu kipara Hrvoja Urumovića u dvorištu u samom središtu Zagreba, gdje kipar i njegov pomoćnik danonoćno rade već pet mjeseci.

Natječaj iz 2009.

Iz Preradovićeve će ulice potom veliki Karol Wojtyła napravljen od stiropora i gipsa u dijelovima otići u ljevaonicu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, odakle će ga kamionima prevesti u Sarajevo kako bi ga postavili ispred katedrale. Nije slučajno da će kip postaviti upravo tamo, na mjesto odakle je papa 1997. za posjeta Sarajevu pozdravio i blagoslovio okupljene. A upravo je tamo snimljena i poznata fotografija koja je kipara inspirirala da Ivana Pavla II. modelira baš tako.

Tek sam kasnije shvatio da me inspirirala fotografija pape koja je snimljena upravo u Sarajevu

– Stiropor će poslužiti da se od njega napravi negativ u želatini koja će biti okvir za voštanu figuru koju ću potom još retuširati do zadnjih, savršenih detalja. Sve mora biti kao na natječajnom radu – kaže Urumović i dodaje da bi se statua trebala postaviti 27. travnja. Ishođenje posljednjih dozvola konačno je pri kraju, a temelji su već iskopani, kaže Urumović i dodaje da je zbog kompleksnosti bosanskohercegovačkog sistema trebalo izvaditi puno više dozvola no obično pa je i datum postavljanja odgađan. No i negodovanje dijela sarajevske javnosti islamske vjeroispovijesti zbog ideje pridonijelo je odugovlačenju.

papa ivan pavao II KNJIŽICA VEČERNJEG Papa Ivan Pavao II.: Poruke mira i ljubavi voljenoj Hrvatskoj papa Ivan Pavao II. požeška biskupija "Nama u Slavoniji papa Ivan Pavao II. iskazao je veliku čast"

Mnogi Sarajlije zvali su me s blagonaklonim stavom i čestitali mi na dobivenom natječaju – kaže Urumović, i sam rođen u Sarajevu i nastanjen u Zagrebu. Naime, o projektu podizanja spomenika govori se još od smrti Ivana Pavla II., kada ga je inicirala Vrhbosanska nadbiskupija, a 2009. godine raspisan je i međunarodni natječaj.

Izlijevat će u veljači

Urumovićev rad izabran je među dvadeset radova autora iz Italije, Australije, Poljske, Hrvatske i BiH. Početkom veljače u ALU počinje proces izlijevanja, a statuu će u Sarajevo dopremiti samo nekoliko dana prije otkrivanja.

Papa od silumina

Iako je prvotna ideja bila da se kip napravi od kamena, od nje se odustalo te je Vrhbosanska nadbiskupija odredila da će papa biti od bronce.

– Izraditi statuu od kamena bilo bi dvaput skuplje, a bio bi i skup popravak u slučaju štete. Kip ćemo ipak izraditi od silumina, materijala od kojeg se rade i borbeni avioni – kaže Urumović te dodaje da je i kip A. G. Matoša na Gornjem gradu napravljen od istog materijala.

CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.