Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Kiklop u režiji Ivice Buljana gostuje na Splitskom ljetu

Odisej sa svojom vojskom zaluta na Etnu, kojom vlada jednooki Kiklop, razulareni div koji u svojoj bahatosti prezire zakon i red. Atmosferu predstave podcrtava glazba rock-skupine Let 3, čiji su članovi aktivni sudionici predstave
27. srpnja 2011. u 10:57 0 komentara 10 prikaza
Kiklop
Foto: arhiva VL

U četvrtak 28. srpnja u splitskom Domu mladeži s početkom u 21 sat bit će izvedena predstava Kiklop u režiji Ivice Buljana, nastala u koprodukciji Scene Gorica, Mini teatra iz Ljubljane i Teatra &TD, koja je na ovogodišnjem Festivalu malih scena u Rijeci osvojila Grand Prix za najbolju predstavu.

Temeljena na poznatoj epizodi iz devetog pjevanja Homerove "Odiseje", Euripidova satirska drama "Kiklop" danas se može čitati kao žanr koji istodobno potencira moralne slabosti pojedinca ironizirajući ih, otkriva dvoličnost vremena relativizirajući ga te kritizira društvo satirom opravdavajući njegove slabosti. Na granici komedije i tragedije, satire i slapsticka, bez uzvišenih i božanskih bića, bez objava velikih istina, ali prepun travestije, parodije i bučnog plesa, Euripidov "Kiklop" uz pomoć benda Let 3 postaje spektakularni kazališni događaj ili, po riječima kritičara Bojana Munjina: „Prštavi scenski spektakl koji ne haje za političku korektnost i dobar ukus“.

"Kiklop" je jedina antička satirska drama koja je preživjela do naših dana. U njoj Odisej sa svojom vojskom, po povratku iz Trojanskog rata, zaluta na Etnu, kojom vlada jednooki Kiklop, razulareni div koji u svojoj bahatosti prezire zakon i red. Atmosferu predstave podcrtava glazba rock-skupine Let 3, čiji su članovi aktivni sudionici predstave.

Dramaturg predstave je Goran Ferčec, kostimografkinja Ana Savić Gecan, scenograf Ivan Fijolić, a dizajner svjetla Nikša Mrkonjić. U predstavi igraju: Zoran Prodanović Prlja, Marko Cindrić, Frano Mašković, Marinko Leš, Damir Martinović Mrle, Matej Zec, Branko Kovačić, Dražen Baljak, Marko Hergešić, Jure Radnić, Elvis Hodžić, Davor Ćiković, Ivan Ožegović, Boris Barukčić i Miroslav Mlinar.

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.