Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gostovanje

Kiklop u režiji Ivice Buljana gostuje na Splitskom ljetu

Kiklop
arhiva VL
27.07.2011.
u 10:57

Odisej sa svojom vojskom zaluta na Etnu, kojom vlada jednooki Kiklop, razulareni div koji u svojoj bahatosti prezire zakon i red. Atmosferu predstave podcrtava glazba rock-skupine Let 3, čiji su članovi aktivni sudionici predstave

U četvrtak 28. srpnja u splitskom Domu mladeži s početkom u 21 sat bit će izvedena predstava Kiklop u režiji Ivice Buljana, nastala u koprodukciji Scene Gorica, Mini teatra iz Ljubljane i Teatra &TD, koja je na ovogodišnjem Festivalu malih scena u Rijeci osvojila Grand Prix za najbolju predstavu.

Temeljena na poznatoj epizodi iz devetog pjevanja Homerove "Odiseje", Euripidova satirska drama "Kiklop" danas se može čitati kao žanr koji istodobno potencira moralne slabosti pojedinca ironizirajući ih, otkriva dvoličnost vremena relativizirajući ga te kritizira društvo satirom opravdavajući njegove slabosti. Na granici komedije i tragedije, satire i slapsticka, bez uzvišenih i božanskih bića, bez objava velikih istina, ali prepun travestije, parodije i bučnog plesa, Euripidov "Kiklop" uz pomoć benda Let 3 postaje spektakularni kazališni događaj ili, po riječima kritičara Bojana Munjina: „Prštavi scenski spektakl koji ne haje za političku korektnost i dobar ukus“.

"Kiklop" je jedina antička satirska drama koja je preživjela do naših dana. U njoj Odisej sa svojom vojskom, po povratku iz Trojanskog rata, zaluta na Etnu, kojom vlada jednooki Kiklop, razulareni div koji u svojoj bahatosti prezire zakon i red. Atmosferu predstave podcrtava glazba rock-skupine Let 3, čiji su članovi aktivni sudionici predstave.

Dramaturg predstave je Goran Ferčec, kostimografkinja Ana Savić Gecan, scenograf Ivan Fijolić, a dizajner svjetla Nikša Mrkonjić. U predstavi igraju: Zoran Prodanović Prlja, Marko Cindrić, Frano Mašković, Marinko Leš, Damir Martinović Mrle, Matej Zec, Branko Kovačić, Dražen Baljak, Marko Hergešić, Jure Radnić, Elvis Hodžić, Davor Ćiković, Ivan Ožegović, Boris Barukčić i Miroslav Mlinar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije