Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Kiklop govori o vremenu straha i rasapa morala, a zapravo mnogo govori o našem vremenu

Najviše je slavila Gavella
22. travnja 2021. u 10:11 0 komentara 95 prikaza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu sinoć je održana dodjela nagrada Marul prošlogodišnjih Marulićevih dana te ovogodišnja Nagrada Marin Držić, prenosi Hina.

Mama, ja sam pozelenio Poznati pjevač u mjuziklu o zdravim životnim navikama

Najuspješnijom predstavom 30. Marulićevih dana proglašena je predstava "Kiklop" u produkciji zagrebačkoga Gradskog dramskog kazališta Gavella. Gavella je za Kiklopa osvojila najviše nagrada, uključujući Marule za režiju i dramatizaciju koje je osvojio Saša Anočić, Marula za umjetničko ostvarenje uzeo je Zdravko Stolnik, dok je Marula za glumačko ostvarenje osvojio glumac Franjo Dijak koji je u Kiklopu utjelovio glavnog lika Melkiora.

- Ranko Marinković u Kiklopu govori o vremenu i atmosferi predratnog Zagreba, znači o vremenu straha i rasapa moralnih vrijednosti, a zapravo negdje jako puno govori o našem vremenu - rekao je rekao je ravnatelj GDK Gavelle Dražen Ferenčina. Ferenčina smatra da su Anočić, Dijak i Gavellin ansambl ovom predstavom precizno progovorili o suvremenom svijetu.

Uz Dijaka, Marula za glumačko ostvarenje osvojila je Ana Marija Veselčić za vlastitu predstavu "Domaši", a Marula za suvremeni dramski tekst festivalske predstave dobio je Ivor Martinić za predstavu "Dobro je dok umiremo po redu“.

Kada je riječ o nagradama Marin Držić, slavila je ravnateljica drame HNK Split Marina Vujčić koja je osvojila prvu nagradu za dramsko djelo za predstavu "Plodna voda". Drugu nagradu dijele Monika Herceg za "Ubij se, tata" i Dorotea Šušak za "Vježbanje smrti ili pauze u disanju", a treću nagradu su podijelile Marija Dejanović s dramskim tekstom "Ne moramo više govoriti, svi su otišli", Anja Pletikosa sa "zaivanaradica@gmail.com" i Nikolina Rafaj s "U pakao, lijepo molim".

daske koje život znače Svjetlo na kraju tunela možda je svjetlo vlaka koji juri dotući kazališta

U travnju su trebali biti održani i 31. Marulićevi dani, ali su zbog pandemije koronavirusa odgođeni za jesen. HNK Split je na svojoj web stranici obavijestio da će se ovogodišnji festival održati od 15 do 26. listopada, a bit će posvećen 500. obljetnici tiskanog izdanja Marulićeve Judite.

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.