Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crowdfunding kampanja

Kerekeši za svoj centar kulture u Varaždinu trebaju pet milijuna eura

Slavko Midžor/PIXSELL
11.10.2023.
u 10:52

Varaždin se brendira kao grad kulture, a nema dom kulture kao ni dvoranu za izvedbene umjetnosti, čemu žele doskočiti Jan i Ljubomir Kerekeš

U Varaždinu je započeo po načinu financiranja jedinstven projekt gradnje jednog kulturnog centra. Jan i Ljubomir Kerekeš objavili su da započinju s prikupljanjem donacija građana i u prva tri sata pokrenute crowdfunding kampanje uplaćeno im je 4100 eura, a cilj je pet milijuna! U 114 dana.

Varaždin je grad kulture, a nema centar za kulturu, kulturni centar ili dom kulture, kao ni primjerene dvorane za izvedbene umjetnosti u kojima djeca i mladi svakodnevno mogu imati plesne, glazbene, likovne i dramske radionice i probe, kažu Kerekeši. Ni Kerekesh Teatar, najproduktivnije putujuće kazalište u Hrvatskoj, nema vlastiti prostor za izvedbe. Zato su odlučili zajedno s publikom i prijateljima sami sagraditi kulturni centar za sve generacije.

 

Pravo građenja plaćaju Gradu 5500 eura godišnje, i tako sljedećih 27 godina, a potom će kulturni centar prijeći u vlasništvo Grada. Investitori Kerekesh teatar i tvrtka Kreativ u Janovu vlasništvu ishodili su građevinsku dozvolu, gradnja bi počela u veljači 2024., a otvorenje se planira za veljaču 2025. Kao investitori spremni su, vele, podići kredit bude li trebalo podmiriti razliku.

"Budite uz nas, gradimo za vas", poručuju i dodaju da to nije izmišljanje tople vode, jer "tako su se gradili HNK u Varaždinu i Šibeniku, šibenska katedrala..."

Kulturni centar imat će 450 sjedećih, odnosno 1200 stajaćih mjesta u glavnoj dvorani, pozornicu od 80 kvadrata, 120 sjedećih mjesta u maloj dvorani, dvije plesne dvorane i drugo. Našalili su da će za uplaćenih milijun eura na centru ispisati grafit "Čačiću, mi te volimo". Kerekeši i bivši župan Radimir Čačić razmijenili su, naime, 2020. seriju verbalnih udaraca nakon što im je Varaždinska županija za Tjedan smijeha odobrila samo 3000 kuna. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije