Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbogom

Ken Russell bio je velik umjetnik, ali i velik prijatelj Motovuna

'russell2_nnn_kul_281111'
''
28.11.2011.
u 14:09

Bio je prvi laureat nagrade Maverick za neukalupljenost i inovaciju u filmskoj umjetnosti

Bilo je ljeto 2008. godine kad je najava festivala u Motovunu izazvala poprilično uzbuđenje na regionalnoj filmofilskoj sceni. U Istru je te godine, kako bi primio prvu nagradu Maverick za neukalupljenost i inovaciju u filmskoj umjetnosti, došao Ken Russell, legenda europskog i svjetskog filma!

I tamo nas je odmah osvojio svojim neopterećenim pristupom, zločestim crnim humorom, opscenim opaskama i golemim zanimanjem za naš mali festival, ali i za gastronomsku ponudu na brdu poznatom po vinu i tartufima. A publika je dobila priliku da se još jednom, iz prve ruke, prisjeti njegovih "The Devils" (Demoni), "Tommyja" i drugih naslova kojima je gradio imidž britanskog heroja provokacije.

– Recite, imate li vi euro? Aha, kunu? E, pa koliko bih otprilike kuna trebao dobiti u sklopu te nagrade? Jer ako to nisu bar dvije vreće, ja ću reći da su se zabunili i da uopće nisam njihov čovjek – govorio je tada novinarki koja ga je zatekla u prvom redu motovunskog kina, a tek malen nezatomljeni osmijeh davao je do znanja da se ipak šali, da ni u poznim godinama nije odustao od zločestog "bockanja" kojim se proslavio.

Unatoč slabom zdravlju i teškom kretanju uz pomoć štapa, svakodnevno se taj velikan penjao u kvrgavo kino Trg, gdje je bio na projekcijama i čudio se energiji mladih ljudi koji su do pet ujutro gledali filmove, a potom se uvukli u svoje male šatore u podnožju. Nakon povratka u London, o svemu tome napisao je velik članak u uglednom Timesu poklonivši Motovunu i Hrvatskoj sjajnu reklamu u zahvalu za dobrodošlicu.

Kad je preminuo, ostali smo bez velikog filmaša, ali i pravog, dobrog prijatelja.

Komentara 3

MM
marija malika
19:46 28.11.2011.

Pitam se kako je prošao na SUDU BOŽJEM? Pošto je s cinizmom pokazivao Crkvu, vjeru...

MI
milkman1
09:40 29.11.2011.

Nemaš se što pitati. Sigurno ti je jasno da su Crkva, svećenici, itd. samo posrednici između tebe i Boga, pa prema tome, kakve veze ima to sa Svevišnjim ako ti se posrednik ne sviđa i ako ga olajavaš tu na zemlji.

DU
Deleted user
13:27 29.11.2011.

Čovječe, kad, u Korjenima priviđenja, Wiliam Hurt zakači iza ušiju Ray Banke i počne se penjati po litici... Pa to (nam) je odredilo cijelu jednu epohu i jedan cijeli životni trend!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije