Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova afera u hnk split

Kazališno vijeće: ‘Baldasar nezakonito zatražio našu smjenu’

HNK Split
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/2
14.02.2014.
u 11:44

Dokad će kod nas glupost politiziranja i kućni neodgoj uništavati vrijednosti, pitaju članovi Vijeća splitskog nacionalnog teatra

Na pomolu je novi skandal vezan za splitsko kazalište. Na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za 18. ožujka najvjerojatnije će se smijeniti aktualno Kazališno vijeće HNK Split iako je tek na polovici četverogodišnjeg mandata.

Umjesto Gorane Lepetić, Nele Bujas Luketić i Ane Domančić predlaže se imenovanje Ivice Restovića, Josipa Milata, Tonča Šitina, Elde Grubišić Pulišelić, dok bi član i u novom Vijeću ostao Joško Belamarić. I, naravno, glumac Trpimir Jurkić koji je izabran iz redova djelatnika i umjetnika teatra.

U službi struke

Smjena sama po sebi, prema riječima Gorane Lepetić, predsjednice Kazališnog vijeća, ne bi bila ništa strašno ni neobično, ali način na koji se provodi ideja gradonačelnika Baldasara, ističe, doista nije u redu. Lepetić je uputila pismo gradskim vijećnicima upozoravajući ih na, kako tvrdi, nezakonit prijedlog, a kao iskusna pravnica poslala im je i tumačenje resornog ministarstva.

Foto: Tino Jurić/Pixsell

Foto: Tino Jurić/Pixsell

U pismu uz ostalo piše: “Od 30. travnja 2012. KV održalo je 28 sjednica. Prošli smo sve što je trebalo i nije. Od medijskog osporavanja našeg legitimiteta do prozivanja da smo dio komplota Kerum-Bečić, preko provođenja postupka za izbor intendanta nakon dvije godine v. d. Duška Mucala, njegova bojkota KV-a, dolaska novog intendanta i promjene vlasti u Gradu koja ni do danas nije uspjela naći vremena za razgovor o HNK unatoč našim upornim traženjima. Vrlo smo uporno vjerovali da osnivač mora biti zainteresiran kako za rad HNK koji financira s više od pola ukupnih sredstava iz proračuna kulture tako i za rad KV-a koji je i sam izabrao.

Početkom kolovoza 2013. KV je pismom obavijestio gradonačelnika i predsjednika GV-a o onemogućavanju rada tražeći sastanak, ali ni to nije ostvareno. Unatoč svemu, radili smo odgovorno i pokušavali ići naprijed, u službi struke, a ne politike, za općedruštveni, a ne osobni cilj. Nedavno smo na kazališnoj premijeri upoznali i novog pročelnika gospodina Sinišu Kuka te s njim razgovarali o imenovanju predstavnika radnika u KV-u, što Radničko vijeće do danas nije učinilo.”

Nova vlast u Splitu do danas nije uspjela naći vremena za razgovor o HNK unatoč našim upornim traženjima. Nitko od članova KV-a nije član nijedne političke stranke, svaki je ponaosob kvalificiran i stručan

Iz pisma Kazališnog vijeća HNK Split

Lepetić je, kao i drugi članovi Vijeća, iz materijala za sjednicu GV-a objavljenih na službenim stranicama Grada doznala da će biti razriješeni.

Zar nisu zaslužili razgovor?

Bez ikakvog obrazloženja, nezakonito u pola mandata, bez razloga i ikakvog razgovora. Nitko od članova KV-a nije član nijedne političke stranke, svaki je ponaosob kvalificiran i stručan: doktorica umjetnosti i izvanredna profesorica na Umjetničkoj akademiji u Splitu Ana Domančić, doktor znanosti Joško Belamarić, ujedno i naslovni redoviti profesor na Filozofskom fakultetu, Nela Bujas Luketić, akademska glazbenica, i Gorana Lepetić, diplomirana pravnica. Zar ove osobe nisu zaslužile da ih netko pozove i najavi im da će biti razriješene? Dokad će glupost politiziranja i kućni neodgoj uništavati vrijednosti – kaže Lepetić.

S druge strane pročelnik za kulturu Grada Splita Siniša Kuko nije bio raspoložen za razgovor. Na naše inzistiranje da odgovori zašto se u pola mandata smjenjuje Kazališno vijeće, samo je rekao: “To je odluka gradonačelnika. To je njegov program, plan i vizija radi kvalitetnijeg rada ustanove u kulturi!”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije