Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas kreće tabor Fest

Karantena je inspirirala mnoge da kod kuće snimaju kratke filmove

08.07.2021.
u 10:34

Danas kreće 19. izdanje Tabor Film Festivala, a mi smo razgovarali s mladim organizatorima Sabrinom Herak Smoković i Marinom Leom Jankovićem iz produkcijske kuće Sabmarine

Kratko, ali slatko. Tako bi se u tri riječi mogao opisati Tabor Film Festival, naš najstariji međunarodni festival kratkometražnog filma. U bajkovitom okruženju zagorske srednjovjekovne utvrde Veliki Tabor od 8. do 11. srpnja bit će prikazano 26 filmova iz 20 zemalja i čak 22 premijere.

Zaštitni znak Tabor Film Festivala je opuštena atmosfera, a filmovi prikazani u domaćoj konkurenciji daju odličan uvod u budućnost hrvatskog i regionalnog filma. Publiku čine mladi filmofili kao i oni koji tek trebaju snimiti svoje dugometražne filmove i osvojiti velike nagrade. Od Zagreba samo 45 minuta automobilom ili sat vremena busom, nalazi se tako možda najbolja uvertira u dugo, toplo i uzbudljivo filmsko festivalsko ljeto.

Organizaciju Tabora ove su godine preuzele mlade snage. Tandem koji čine Sabina Herak Smoković i Marin Leo Janković već je dobro poznat ljubiteljima sedme umjetnosti. Njihova produkcijska kuća Sabmarine lani nam je priredila Drive In kulturu, filmsko-glazbeni festival na kojem smo, prvi puta nakon prvog vala pandemije, mogli uživati u filmovima, glazbi i druženju. Ravnatelj Tabora Nenad Borovčak u dvojcu je prepoznao svježu energiju te im dao slobodne ruke da organiziraju 19. izdanje Tabor film festivala.

-Oboje smo iz  Istre, Sabrina iz Poreča, a ja iz Pule, no upoznali smo se tek na prijemnom za Akademiju dramskih umjetnosti. Oboje smo upali na filmsku produkciju i otad smo nerazdvojni  - govori 24-godišnji Marin Leo Janković. Kao ni Sabrina, ne skriva uzbuđenje i veselje što im je pripala čast da organiziraju Tabor. Veliki su štreberi, kažu, pa Tabor Film Festival pripremaju već devet mjeseci.

Za svakog ponešto

-Sve je spremno, sada još samo glancamo finese i jedva čekamo otvorenje - kaže nam Sabrina. U 19. izdanje Tabora i prvo koje organiziraju nisu, kažu, htjeli uvoditi suviše noviteta, no ipak spremaju pokoje iznenađenje.

-Koncepcijom programa bit će sličan kao prošla izdanje jer nam je cilj da se ove godine pripremimo za 2022. kada Tabor slavi okruglu 20. obljetnicu. Ipak, kako smo oboje završili ADU, imamo puno prijatelja i poznanika među studentima pa smo im posvetili novi program ADU Shorts gdje su uvršteni njihovi prvi studentski radovi koji nisu ušli u domaću konkurenciju, to je novost. - objašnjava nam Sabrina. Cilj im je, kažu, otvoriti se studentima te povezati akademije iz regije, a ovo je prvi korak.

Program je i ove godine bogat pa će zadovoljiti ukus filmofila različitih preferencija. Dugogodišnji selektor Ivan Ramljak odabrao je i  tri filma nagrađena na ovogodišnjem filmskom festivalu u Oberhausenu – "8’28” kineskog redatelja Su Zhonga u kojem se kroz humor blizak stanju očaja zapadne i istočne mitologije prikazuju budućim liderima svijeta, dokumentarac o ljepoti i krhkosti života "More Woman, More Cry" švedske redateljice Anne Haugsgjerd te britanski "Divided by Law" autorica Katie Davies i Emme Agusita koji otvara probleme nastale primjenom Brexita i dolaskom pandemije.

Filmovi će biti prikazani u pet programa zanimljivih naziva - Muzika je put do sreće, Novo (ne)normalno, Pet nijansi sive, Apokalipsa sada i Pričaj mi o ljubavi, a na Taboru ćemo gledati i pobjednika festivala kratkog filma u Clermont Ferrandu, slovenski film Sestre.

-Namjera Tabora je približiti ljudima  neke forme koje nisu mainstream pa je program koncipiran tako da istovremeno predstavi eksperimentalne, animirane, dokumentarne i igrane filmove. Forme koje ćemo vidjeti na Taboru, neće biti toliko zastupljenje na većim festivalima. To mu je neka glavna programska odrednica - objašnjava Marin Leo Janković.

Prikazat će se, navode organizatori, i dvije retrospektive portugalske redateljice Cristèle Alves Meire koja je lani dobila Grand Prix Tabora te hrvatskog animatora Natka Stipaničeva, lani nagrađenog za najbolji film. Kao gost u Tabor će doći i njemački filmski teoretičar Olaf Möller, veliki prijatelj festa, kao i Jelena Maksimović, jedna od ponajboljih montažerki u regiji koja će održati i svoj masterclass. Predsjednica domaćeg žirija bit će pak Asja Krsmanović, selektorica programa kratkog filma na Sarajevo film festivalu. U žiriju će biti i Matevž Jerman, ravnatelj ljubljanskog FEKK festivala te Josip Lukić koji je ove godine dobio Oktavijana za kratki film "Južno voće".

Kreativnost u karanteni 

-Domaća konkurencija ove se godine orijentirala na temu pandemije i izolacije. Većina filmova koje ćemo vidjeti, proizašli su iz nje. Kratkometražna scena procvjetala je u karanteni. Ljudi su sjedili kod kuće pa su bili kreativni. Sasvim suprotno je u dugom metru - navode Sabrina i Marin Leo koji su zbog pandemijskog zatišja u dugom metru imali problema pronaći filmove koje će uvrstit u Drive In Kulturu. Domaći i strani filmaši pospremili su , kažu, filmove u ladice gdje čekaju bolja vremena, a zbog epidemioloških mjera i lockdowna snimanja su bila otežana, a kina diljem svijet poluprazna i li prazna.

Kao domaći film koji na Taboru ne biste trebali propustiti oboje izdvajaju Mikrokazetu, eksperimentalno-dokumentarno animirani film Igora Bezinovića i Ivane Pipal nastao u hrvatsko- srpskoj koprodukciji.
 
-Sve se događa na odlagalištu otpada gdje protagonist pronađe mirkokazetu, preslušava ju i upoznaje se s djevojkom koja ju je prija 20 godina snimila - opisuje nam Sabrina što se događa u filmu, a Leo Marin izdvaja i film u Šumi Sare Grgurić kojim su je ove godine otvorili Drive In Kulturu.

-Jako mi je drag taj film i zbog samog procesa u kojem je nastao. To je prvi film u Hrvatskoj snimljen u karanteni i to na filmskoj vrpci. U vrijeme najstrožeg zaključavanja putovao je u Prag da se izrade negativi i na montažu, baš je imao zanimljiv put - priča Leo.

Valja, kažu,  izdvojiti i kratkometražni konceptualni dokumentarac 'Užarska radionica Ivana Delimara', koji je u spomen na svog pokojnog oca snimila naša velika suvremena umjetnica Vlasta Delimar.

-Umjetnici je snimanje filma djelovalo kao svojevrsna terapija kroz koju se suočila s traumom gubitka oca - objašnjava on.

Filmovi koji pobjede na Taboru, dodaje Sabrina, putovat će s Drive in Kulturom i prikazivati se u gradovima diljem Hrvatske. Već idući tjedan nakon festivala, 17. srpnja kažu, s Drive In kulturom dolaze u Osijek gdje će prikazati film s Tabora osječke redateljice Dalije Dozet "Kako razgovarati sa svojom majkom" kao i "Terezu 37", pobjednicu lanjske Pule.

Posjetitelje na Tabor Film Festivalu čeka i bogat muzički program na kojem će nastupiti DJ-i i bendovi poznati svim ljubiteljima elektronske glazbe. Bit će super, vesele se naši sugovornici, te pozivaju sve da ima se pridruže od četvrtka u Hrvatskom zagorju.
 

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
12:05 08.07.2021.

a neke je inspirirala jahta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije