Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
atrij NSK

Kako se nekad učio krasopis otkriva izložba Hrvatskog školskog muzeja

Hrvatski školski muzej
27.12.2021.
u 15:21

Izložbom "Krasopis – lijepo pismo" postavljenom od četvrtka u atriju NSK, Hrvatski školski muzej privodi kraju godinu u kojoj je, još izvan svoje u potresu teško oštećene zgrade, obilježio 120. obljetnicu muzeološkog, izložbenog i pedagoškog djelovanja.

Rad Muzeja nastavio se u virtualnom obliku putem izložbi. pedagoškog programa i publicističke djelatnosti, ali i gostujući na brojnim manifestacijama i događanjima, kao i organizirajući izložbe i aktivnosti izvan svog prostora.

Na izložbi u NSK, kojoj je autorica Kristina Gverić, podsjeća se na krasopis kao nastavni predmet, počevši od priče o razvoju pisma, prvim pismovnim sustavima te definiranjem samog pojma kaligrafija ili krasopis. 

Analizira se i povijesni razvoj obuke u pisanju krasopisom na ovim prostorima od vremena stare krajiške škole, Vojne krajine do prvih hrvatskih školskih zakona u drugoj polovici 19. stoljeća.   

Putem nastavnih planova i programa u 20. stoljeću prati se zadatke nastave krasopisa, proučava kako se na tom nastavnom predmetu učilo i koliko se učilo.  Slijedi pregled osnovnih karakteristika krasopisa, predmeta koji se u hrvatskim školama učio sve do sredine 20. stoljeća, istražuju osnovna svojstva lijepog pisma, izgled slova, zahtjeve koje trebaju ispuniti učitelji kao i one koji se postavljaju pred učenike, zatim definiramo način držanja tijela, pisanke i pera.  Krasopis se promatra unutar učionice, metodički rad te povijesni razvoj metoda.

Po riječima Kristine Gverić, odgovor na pitanje "Što trebamo za pisanje krasopisom?" pronašli su putem muzejskih predmeta koji svjedoče o tome kako je izgledao nastavni predmet krasopis te čime se na tom predmetu služilo. 

"Putem kataloga i izložbe predstavljamo školske klupe, školske ploče i pločice, učeničke torbe, zidne table, šarolike pernice, pera i držala, tintarnice, sušila za tintu kao i zavidan broj pisanki", napomenula je.

Izložba se prisjeća i istaknutih učitelja krasopisa te autora pisanki poput učitelja s velikim iskustvom u krasopisu Franje Klaića ili primjerice Ljudevita Modeca učitelja i ravnatelja učiteljske škole u Zagrebu i Petrinji. 

Gverić kaže kako je taj izložbeni projekt inspiriran bogatim muzejskim fundusom, vrijednim predmetima koji se čuvaju u muzejskim zbirkama, arhivu te knjižnici Muzeja. 

"Opsežan popis kataloških jedinica u katalogu kao i preko 300 originalnih predmeta javnosti predstavljenih putem izložbe dokaz su koliko je važan bio i što je za povijest hrvatskoga školstva značio nastavni predmet krasopis", zaključila je.

Izložba će biti otvorena do 13. siječnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije