Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Književna Groupie

Kako Čadežu fali nježnosti, a Sandić ide u goste Štuliću

Književna Groupie
10.01.2014.
u 19:43

Pomaknuta stvarnost u prozi Pavla Svirca ponekad uključuje i novinare Večernjeg lista

Internetski pismenu kulturnu javnost prošle je godine podjednako često zabavljao i iritirao Pavle Svirac, autor koji pod pseudonimom Književna Groupie na portalu Arteist redovito objavljuje kolumne čiji su česti protagonisti viđeniji pisci, novinari i drugi pripadnici (uglavnom) zagrebačkih kulturnih i akademskih krugova.

Protisnuti kroz njegov bizarni filter pomaknute stvarnosti, oni postaju dijelom Svirčevih (napola?) izmišljenih zgoda, često pokazujući najgore karakteristike jala, gramzivosti i pohote tipičnih za male, zatvorene krugove.

Osim na Arteistu, Pavle Svirac aktivan je i na Facebooku, gdje objavljuje crtice istoga stila, u kojima se nerijetko nalaze i autori Večernjeg lista. Potpisnica ovih redaka, primjerice, u interpretaciji Književne Groupie fetiva je desničarka koja u jednom zagrebačkom parku nahuškava svojeg psa na prolaznike, lica masnog od ćevapa s obližnje tržnice.

Nikoga nije štedio

Omiljeni novinarski lik Svirčevih kolumni ipak je kazališni kritičar Jutarnjeg lista Tomislav Čadež koji se (u jednom od najboljih tekstova Književne Groupie) žali da ga svi “tjeraju od svog plota kao kakvo krležijansko pseto”, i to baš u trenutku kad dinamitom na Kupi pokušava uhvatiti grgeče, a književnica Ivana Sajko poganim ga jezikom poput Babe Jage proklinje ispijajući votku u kafiću Limb jer je napisao da “usprkos zrelim godinama ne zna pisati”.

Posebnu pažnju u svojim tekstovima Svirac poklanja pripadnicima queer populacije kojima je očito fasciniran pa se u njegovim tekstovima često nalaze dramatičar Srđan Sandić i pjesnik Aleksandar Hut Kono, s kojima je u jednoj od avantura išao nagovoriti Branimira Štulića da za svoju bivšu ljubav Snježanu Banović održi koncert pred zagrebačkim HNK, ili pak novinarke i književnice Mima Simić i Nora Verde. Često piše i o Velimiru Viskoviću, ministrici Andrei Zlatar, Romanu i Ivani Bodrožić Simić, Mani Gotovac ili profesorici Julijani Matanić, koju pokušava zavesti kako bi mu pomogla da položi prvu godinu na Filozofskom fakultetu, koji je prema vlastitom priznanju upisao preko veze.

Napad Ankice Čakardić

Ikonoklastički pristup autorima koje je glorificirao kao neuspješni srednjoškolac u rodnom Đakovu izmiješan je s velikom količinom autoironije kojom opisuje svoje groteskne seksualne i socijalne neuspjehe, često prelazeći granicu dobrog (ili bilo kakvog) ukusa, no izvlačeći se povremenim briljantnim erupcijama humora, taman u trenucima u kojima poželite zauvijek odustati od čitanja njegovih (ne)djela.

Svirčeve kolumne nedavno su ukoričene u zbirci u izdanju Arteista, koja se može kupiti na njihovoj web-stranici. U njoj su i neki dosad neobjavljeni tekstovi u kojima je, kako autor tvrdi, “dosegnuo samo dno ljudskog dostojanstva”, poput epizode u kojoj ga je filozofkinja Ankica Čakardić navodno izubijala seksualnim pomagalom po glavi.

Svirčevu knjigu s mogućim nuspojavama čitajte na vlastitu odgovornost.     

Ključne riječi

Komentara 3

MA
marinka
21:19 16.01.2014.

Velika je muka kad je netko tašt do neba, a talenta nema ni u tragovima. Onda izmišlja besmislice o poznatima, ne bi li se ogrebao o poznatost... Tužno, isprazno, besmisleno štivo.

MA
mare0801
08:57 12.01.2014.

ovo ću pročitati,pod obavezno,jer dotaknuo je zmijsko leglo,kulturno-umjetničke djelatnike,da upotrijebim socijalistički termin,koji im u mnogočemu i danas savršeno odgovara.

KO
Kora
21:51 12.01.2014.

Kad vidjeh naslov - prepadoh se da je Književna Grupie obavila (tj. objavio) tekst u Večernjaku! To bi bio kraj svijeta. Odahnuh. Kolumna u Arteistu je genijalna - autor je toliko lucidan, svoj, baš autor, stilom nikome nalik, originalan, nekopirljiv,iv, u savršenom spoju oštrine i melankolije, maratonske snage... To je književnost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije