Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspjeh 'tri zime'

Kada će hrvatska publika vidjeti dramu zbog koje i Englezi plaču?!

28.06.2010.. Zagreb -U kazalistu Gavella odrzana ja pressica teatra Ulyssis. Dramaturginja Tena Stivicic. Photo: Boris Scitar/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/2
07.02.2015.
u 13:28

Tena Štivičić o ulasku među 12 finalistica nagrade The Susan Smith Blackburn

Sretna sam zbog nominacije i ulaska među finalistice jer, osim što je to zaista velika nagrada, ona se dodjeljuje samo dramama izvorno pisanim na engleskom i to je ono što mi posebno znači jer engleski nije moj materinji jezik. Naravno da je takvo priznanje poticaj, ali uspjeh predstave dosad je već otvorio neka nova vrata i nove su ideje već u pogonu. Veselim se i putu u New York na dodjelu nagrada. Ova je predstava, nažalost, 3. veljače završila i ne znam hoće li doživjeti obnovu, ali već su na putu prijevodi na pet jezika pa vjerujem da će uskoro doživjeti neku novu produkciju – rekla nam je Tena Štivičić komentirajući vijest da je među 12 nominiranih finalista nagrade The Susan Smith Blackburn za dramu "Tri zime".

Dogodilo se čudo

Velika je stvar biti izabran među 150 dramatičara te je to i pohvala i potvrda kvalitete teksta. Inače, kad smo već kod brojeva, u Londonu djeluje 241 profesionalno kazalište, a Kraljevsko narodno kazalište najistaknutije je i najvažnije, uz Kraljevsku Shakespeareovu trupu i Kraljevsku operu Covent Garden. Utemeljio ga je 1963. Sir Laurence Olivier. U povijesti ove kuće rijetko su se postavljala djela dramskih pisaca iz neengleskog govornog područja, osim, uglavnom, prijevoda klasika, a još rjeđe žena. Međutim, ove zime dogodilo se čudo kad je na pozornici Lytteltona postavljena drama "Tri zime" u režiji proslavljenog Howarda Daviesa. Otada se drama "Tri zime" prikazivala pred prepunim gledalištem, a zahtjevna britanska publika predstavu je pratila s posebnom pažnjom i neskrivenim oduševljenjem.

Kritičarska katarza

Tena Štivičić tematizira sudbinu pripadnika hrvatske obitelji u posljednjih stotinjak godina. Mjesto radnje kuća je obavijena bršljanom – simbolom besmrtnosti i plodnosti – a nositelji radnje žene su i njihova iskustva, sposobnost preživljavanja, dok se u pozadini odvijaju temeljne političke promjene, što im utječe na život. Snažna i iskrena drama, prepuna emocija i gorko-slatkog humora, izražena kroz briljantne dijaloge u interpretaciji vrhunskih glumaca i ibsenovsko-čehovljevskom pristupu redatelja, izazvala je katarzu koju su doživjeli i kritičari i gledatelji u publici, a tijekom predstava koji od njih i zaplače. Premda se odnosi na hrvatsku povijest, drama je univerzalna i stoga prepoznatljiva i uspješna. Ugledni izdavač Nick Hern Books tiskao je "Tri zime" u knjizi koja se odlično prodaje. Bilo bi poželjno kad bi i hrvatska publika imala priliku vidjeti dramu u prijevodu na hrvatski, na pozornici nekog kazališta u autoričinoj domovini.

>> Drama Tene Štivičić nominirana za The Susan Smith Blackburn Prize

Komentara 1

B7
b7
07:26 10.02.2015.

Ako je tako dobro , vjerujem da jest, mi to nećemo nikad ni vidjeti .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije