Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mostar

Kad simbol jedinstva postane simbolom nacionalnog razdora

mostar united
arhiva
08.04.2010.
u 16:14

Talijanska redateljica Claudia Tosi nije iskoristila svoju ulogu neutralnog promatrača za prikaz obiju strana priče o Mostaru - hrvatske i bošnjačke.

U dokukinu Croatia od jučer se prikazuje Mostar United, film o životu u nacionalno podijeljenom Mostaru. Katalizator za priču o segregaciji nekadašnji su simboli jedinstva - stari, odnosno novi mostarski most i nogometni klub Velež, u kojem danas igraju samo Bošnjaci. Hrvati igraju u HŠK Zrinjski, s druge strane mosta.

Takva podjela beskrajno smeta Mensudu, treneru mlade ekipe Zrinjskog i veteranu rata u BiH. Svu energiju ulaže u izbijanje mržnje iz nogometaša, no njegov trud pada u vodu upravo na nogometnom terenu, kad se utakmice dvaju klubova pretvaraju se u poligon za najsirovije nasilje.

Mensudov sin Dženan odrastao je u Njemačkoj. Starog mosta jedva se sjeća, no svejedno ga je tetovirao na ramenu. Dok čeka kartu za bijeg u inozemstvo, živi poput drugih vršnjaka - šeta psa, igra nogomet, priprema se za maturalnu večer...

Kroz njihove osobne priče upoznajemo tužnu svakodnevicu poznatog grada.

Nažalost, Talijanka Claudia Tosi nije iskoristila svoju ulogu nepristranog promatrača za portret obiju strana, hrvatske i bošnjačke, što bi nam dalo objektivniji i širi uvid u probleme grada. Nedostatak su i nespretna montaža te manjak jasne fabule u prvoj polovini filma, koji je zbog teme svejedno zanimljiv za pogledati.

Ključne riječi

Komentara 6

VI
visio
08:07 09.04.2010.

most je ok, ko ga je srušio??!??!?!

PR
prix
09:43 09.04.2010.

u Zrinjskom igraju i muslimani!

MA
marko53
11:42 09.04.2010.

O ruüenju mosta idite na stranicu Slobodan Praljak bit će vam jasnije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije