Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Split

Julia se ubija pucnjem iz pištolja, a uz odar ljubavnika pjeva se fado

'05.01.2012., Split - HNK, foto session nove drame u Splitskom HNK Romeo i Julija. Glumci Anastazija Jankovska i Marko Petric Photo: Tino Juric/PIXSELL'
'Tino Juric/PIXSELL'
13.01.2012.
u 14:00

Redateljica Nenni Dalmestre tragičnu ljubav Romea i Julije i besmislenu svađu njihovih obitelji nastoji približiti mladima

"Romeo i Julia", bezvremenska tragedija Williama Shakespearea o nesretnim veronskim ljubavnicima, premijerno je u četvrtak izvedena u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Najpoznatiju ljubavnu tragediju u izvedbi glumačkog ansambla HNK Split režirala je Nenni Delmestre, u prijevodu Milana Bogdanovića i u dramaturškoj obradi Lade Kaštelan.

Priču o velikoj ljubavi i besmislenoj svađi među obiteljima koja je podijelila grad, redateljica je osuvremenila nastojeći je približiti mladim naraštajima.

Tako su njezini mladi ljubavnici, u izvedbi Anastasije Jankovske i Marka Petrića, studenata pete godine Glumačke akademije, odjeveni u suvremene kostime, plešu uz modernu glazbu, svjedoče uličnim tučnjavama svojih prijatelja i pucnjavi iz pištolja... Gestikulacija i scenski pokret također više pripadaju suvremenom dobu nego 16. stoljeću.

Umjesto bodežom, splitska se Julia ubija pucnjem iz pištolja, a uz odar nesretnih ljubavnika pjeva se strastveni fado.

Među brojnom glumačkom postavom, od ukupno 25 izvođača, istaknuo se Trpimir Jurkić u ulozi Lorenza. Julijina dadilja je Snježana Sinovčić-Šiškov, a roditelji Žarko Radić i Matea Elezović. Uz Gorana Markovića, Miju Jurišića i druge, priliku su dobili i brojni splitski studenti glume.

Lina Vengoechea je asistentica režije, a povjeren joj je i izbor glazbe te scenografija. Danica Dedijer je kostimografkinja, a Mark Boldin zaslužan je za koreografiju i scenski pokret.

Komentara 2

BU
bubimima
18:45 13.01.2012.

A mogli bi povjesničari pogledati i koji se mrtvac u grobu okrenuo, pa da konačno zaključe i priču o autorstvu Shakspeareovih djela.

FE
Felicijen
16:23 13.01.2012.

Imaju li ta mrcvarenja poznatih djela kraja ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije