Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gostovanje

Jugoslavensko dramsko pozorište u petak u HNK-u Zagreb prvi put nakon 30 godina

jagoš marković
Grgo Jelavić/Pixsell
19.01.2016.
u 15:55

"HNK Zagreb i beogradski JDP redovito su do 1986. razmjenjivali gostovanja s najuspješnijim predstavama sezone, što je predstavljalo kulturni dijalog dviju značajnih kazališnih kuća regije još od 1949., kada je JDP prvi put gostovao na pozornici HNK-a Zagreb", stoji u najavi.

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) iz Beograda gostovat će u petak 22. siječnja, prvi put nakon točno trideset godina, u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb, gdje će za publiku središnjeg hrvatskog nacionalnog teatra izvesti predstavu "Uobraženi bolesnik" J. P. Molièrea u režiji istaknutog srpskog redatelja Jagoša Markovića.

 Kako se ističe u najavi gostovanja, JDP je u HNK-u Zagreb posljednji put nastupilo 1986., a gostovanje Molièreova "Uobraženog bolesnika" nastavak je ponovno uspostavljene suradnje između dvaju kazališnih kuća, započete gostovanjem HNK-ove predstave "Vučjak" Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana u lipnju 2015. na Sceni Ljuba Tadić JDP-a.

 "HNK Zagreb i beogradski JDP redovito su do 1986. razmjenjivali  gostovanja s najuspješnijim predstavama sezone, što je predstavljalo kulturni dijalog dviju značajnih kazališnih kuća regije još od 1949., kada je JDP prvi put gostovao na pozornici HNK-a Zagreb", stoji u najavi.

 Izvedbama "Vučjaka" u JDP-u, te sada "Uobraženoga bolesnika" u HNK-u Zagreb, obilježit će se nastavak zaustavljene prakse kazališne razmjene a beogradskoj i zagrebačkoj publici omogućiti praćenje repertoarnih uspješnica obaju kazališta, dodaje se.

 U svome posljednjem djelu, Molière je izrazio svoj konačan odnos prema konzervativizmu, nadriliječništvu i šarlatanstvu, ali prije svega prema društvu koje boluje od pohlepe i sebičnosti.

 "Bolest od koje pati glavni junak nije lako izlječiva, i prijeti da postane pogubnom za cijelu obitelj. Molièreova kritika suvremene medicine zasnovana je na uvjerenju da je način na koji ljudska 'mašina' funkcionira i dalje misterij", ističe se u najavi predstave.

 Međutim, baš poput Molièrea, Marković tom predstavom prepoznaje i boljke jedne druge vrste, one koje se javljaju u tijelu društva.  Njegova "scenska dijagnoza" neznalaštva izaziva smijeh te je istinski blagotvorna i ljekovita, jer komedija mora raditi na tome da ponovno prisvoji terapeutsku društvenu funkciju, dodaje se

 U predstavi nastupaju Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Jelisaveta Sablić, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Nebojša Milovanović, Slobodan Tešić, Marta Bjelica, Mladen Sovilj i Miloš Jevtović.

 Marković, uz režiju, potpisuje i adaptaciju, scenografiju te izbor glazbe, kostimografkinja je Bojana Nikitović, a svjetlo je oblikovao Mile Buturović.

Komentara 1

BA
barbaizamerike
16:35 19.01.2016.

A ja sve mislio propala juga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije