Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera

Josipović: „Kralj“ je oda ljudskoj hrabrosti i borbi s nedaćama

Kralj (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/4
23.03.2012.
u 09:13

Iskrena priča o Darku Kralju: od 1991. godine kada je jedva ostao živ, do zvjezdanog sportskog uspjeha, isprepletena brojnim scenama iz njegova svakodnevnog života, dirnula je sve nazočne

U ispunjenoj dvorani Cinestara u Zagrebu sinoć je održana svečana hrvatska premijera dokumentarnog filma „Kralj“, koji je protekle dvije godine o Darku Kralju, prvom hrvatskom paraolimpijcu snimao redatelj Dejan Aćimović.

Jednako kao i prije tjedan dana na svjetskoj premijeri u Solunu na tamošnjem velikom europskom festivalu dokumentarnog filma, Aćimovićev uradak izazvao je oduševljenje i u Zagrebu.

Iskrena priča o Darku Kralju: od njegove životne kalvarije kada je jedva ostao živ nakon ranjavanja u Dalju 1991. godine, do zvjezdanog sportskog uspjeha, isprepletena brojnim iskrenim, nenamještenim scenama iz njegova svakodnevnog života dirnula je sve nazočne, među kojima je bio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

– Film je prekrasna oda ljudskoj hrabrosti i sposobnosti da prebrodi sve nedaće i bude velika figura u našem društvu – komentirao je Josipović, dodajući da su osobe s invaliditetom ne samo veliki sportaši nego članovi društva koji mogu dati čak i više negoli koji prosječan čovjek te je važno omogućiti da se svatko od njih u cijelosti iskaže. Najboljim dijelom filma ocijenio je trenutak kada Kralj stoji na prijestolju pekinškog stadiona i s medaljom oko vrata gleda hrvatsku zastavu i sluša hrvatsku himnu.

– On je veliki domoljub i ondje je evidentan kraj jednog velikog napora i rezultata koji je zapravo ozario njegovu dušu – zaključio je Josipović. Ozaren je bio i inače skromni Darko Kralj, članovi njegove obitelji, prijatelji, suradnici koji su se pojavili u filmu, ali i cijela ekipa filma na čelu s redateljem Dejanom Aćimovićem.

– Želim još jednom najiskrenije zahvaliti Darku koji je dozvolio da s kamerama uđemo u njegov život, njegovu kuću i intimu i bez cenzure napravimo ovaj krasnu priču o jednom od najvećih sportaša svih vremena u Hrvatskoj – emotivan je bio Aćimović koji je s ekipom snimio više od 500 sati materijala iz kojega je stvoren odličan 75 minutni dokumentarni film.

Nakon zagrebačke slijede promocije filma u Rijeci, Osijeku, Splitu te za Uskrs u Kraljevom rodnom Grubišnom Polju. Osim toga, s nastupom u Solunu krenuo je i festivalski život filma, a jedna od stanica, osim Hrvatske i Europe, doznajemo, bit će i Kanada i Sjeverna Amerika.

Na promociji su bili i ministri Željko Jovanović i Predrag Matić, predstavnici diplomatskoga zbora, brojni sportaši, a među poznatima i sudac Ivan Turudić te osobe iz svijeta glume i šoubiznisa.

Komentara 4

OB
-obrisani-
09:46 23.03.2012.

Najbolji djelom filma ocjenio je trenutak kada Kralj stoji na prijestolju pekinskog stadiona i s medaljom oko vrata gleda hrvatsku zastavu i slusa hrvatsku himnu-komentirao je Josipovic sin Titova partizana........

ĆA
ćaćaća
13:14 23.03.2012.

dobro da drugu ivi nije izletjelo.. hej slaveni :))

OB
-obrisani-
15:22 23.03.2012.

Napokon da me josipović ugodno iznenadi, otkako je predsjednik, sam njegov dolazak da pogleda film o ranjenom branitelju je veliki napredak, a kad je uz njega još i mobilizirtani branitelj jovanović iznenađenju nema kraja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije