Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Još imate priliku posjetiti fantastičnu izložbu Erwina Wurma

Svjetski umjetnik Erwin Wurm stigao u Laubu
17.08.2021.
u 14:12

Nakon Laube, Narrow House Erwina Wurma putuje u prestižni Ermitaž

Ako ste prolazeći gradom obraćali pozornost, vjerojatno ste uočili izloženu skulpturu na Preradovićevom trgu ili plakate za spektakularnu izložbu Erwina Wurma u Laubi koja se otvorila početkom srpnja. Možda su vas zaintrigirale i brojne najave na raznim portalima koje su ovu izložbu predstavile kao jedan od najvažnijih umjetničkih događaja na ovim prostorima već dugo godina. Ako unatoč svemu tome još uvijek niste stigli posjetiti Laubu, ne brinite jer još imate vremena.

Ova izložba oduševila je publiku te je jedinstvena prilika da se upoznate s jednim od najaktualnijih svjetskih umjetnika. Od djela koja će te moći vidjeti na izložbi, ono koje najviše privlači pozornost je Wurmova Uska kuća (Narrow House). Ovo je tek treći put da je ova, veća, verzija kuće izložena javnosti te nakon ove izložbe odmah odlazi u Sankt Petersburg, u Ermitaž. Posjetitelje se zabavile i interaktivne One-minute sculptures na kojima će te vidjeti nacrtane upute samog autora kakvu neobičnu pozu trebate zauzeti da biste ispunili skulpturu. Također će te moći vidjeti i Renault 25, model navedenog automobila u omjeru 1:1, no s određenim twistom. Ovo su samo neke od izloženih Wurmovih djela na Laubinoj izložbi, no dobro predstavljaju autorov specifično pristupačan i humorističan stil. Naočigled jednostavna i zaigrana umjetnost krije duboku simboličku podlogu punu kritike i referenci na zapadnjačku kulturu i način života. Naprimjer, Uska kuća referencira se na uskogrudno društvo postratne Austrije u kojemu je autor odrastao, a Drinking sculptures su inspirirane autorovim strahom od alkoholizma koji je uništio živote brojnih umjetnika kojima su te skulpture posvećene.

Zagreb inače nije poznat po svojoj ljetnoj ponudi, no isto se ove godine ne može reći. Wurm je do sada izlagao u najvećim svjetskim muzejima, galerijama i umjetničkim smotrama te činjenica da imamo priliku ugostiti umjetnika takvoga renomea u Zagrebu dovoljan je razlog za posjetiti Laubu. Izložba će biti otvorena do 25. kolovoza kada će na zatvaranju izložbe nastupati ansambl klasičnih umjetnika iz zemalja bivše Jugoslavije No Border Orchestra, tako da imate još desetak dana da posjetite Kuću za ljude i umjetnost, uz dodatnu napomenu da do 15. 8. radimo skraćeno od 17 do 21 sat.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije