Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
život u iluziji

Jesu li žene same krive za odabir pogrešnog partnera ili je teorija drugačija od prakse

Foto: HBO
1/2
VL
Autor
Denis Derk
10.02.2021.
u 10:41

U izdanju Indigo knjige objavljen je roman "Slom" američke autorice Jean Hanff Korelitz, prema kojem je snimljena hit serija s Nicole Kidman i Hughom Grantom u glavnim ulogama.

Prije nekoliko mjeseci i u Hrvatskoj je prikazivana serija “Slom” u kojoj su glavne uloge tumačili Nicole Kidman i Hugh Grant te je i u nas postigla veliku gledanost. Ta je HBO-ova serija utemeljena na romanu američke autorice Jean Hanff Korelitz, koji je premijerno objavljen u SAD-u prije sedam godina pod naslovom “Trebala si znati”. Na hrvatski ga je preveo Ervin Felić, a pod nazivom “Slom” objavila ga je zagrebačka Indigo knjiga prije dva mjeseca. Bilo da je riječ o romanu ili o seriji, mnogi će upotrijebiti riječ triler. Ipak, “Slom” nikako nije klasičan triler iako i ovdje imamo jednu žrtvu, a onda i ubojicu, jer intencija romana nikako nije usmjerena tek na ubojičino razotkrivanje ni na uzbudljivu kriminalističku potragu za njim. Dapače. Roman želi ispričati priču o uspješnoj psihoterapeutkinji Grace Reinhart Sachs iz elitnog newyorškog društva, koja ima divan brak i ostvarenog muža, dječjeg onkologa Jonathana te talentiranog dvanaestogodišnjeg sina Henryja koji u slobodno vrijeme svira violinu. Grace živi svoj idealizirani američki san koji remete samo povremeni šumovi u odnosu s ocem i tinjajuće nerazumijevanje s očevom novom suprugom, ali i neprihvaćanje unutar blaziranog društva newyorških bogatašica u kojem se Grace, hoćeš-nećeš, našla jer je žarko željela da joj i sin pohađa uglednu privatnu školu Rearden.

A kada se Grace nađe nadomak objavljivanja svoje terapeutske knjige “Trebala si znati”, u kojoj žene želi stručno poučiti da su si uglavnom same krive za odabir pogrešnog partnera, jer su već na početku veze uz malo truda mogle shvatiti da su se namjerile na krivu osobu, doživljava strelovit i više nego dramatičan bračni i životni slom. Cijeli joj se život ruši u potpuni profesionalni, financijski i osjećajni bezdan u kojem će na njezinoj strani na kraju ostati samo sin, otac i potencijalna nova obitelj (po mužu) koju je u prethodnom životu potpuno zanemarila, a u svoju će blizinu vratiti i najbolju prijateljicu iz mladosti koja je od nje, znakovito, otišla baš u trenutku kada je Grace pronašla ljubav svog života.

Autorica knjige “Trebala si znati” tako se iz pozicije sveznajuće stručnjakinje koja pomalo agresivno i nadmoćno docira zaljubljenim i prevarenim ženama pretvara baš u tu prevarenu ženu koja je potpuno vjerovala u supruga, a on joj je patološki lagao upravo o svemu. Roman “Slom” stoga se uopće ne bavi ubojicom atraktivne Venezuelanke Malage Alves, koja je stjecajem okolnosti ušla u bogati ženski newyorški kružok sastavljen od dokonih mama koje bdiju nad financijskim stanjem privatne škole, niti se bavi samom Malagom i njezinim porivima koji je dovode do fatalnog preljuba. Roman “Slom” ne bavi se previše ni psihološkim profilom fatalnog Jonathana koji je u ovoj ljubavnoj priči domalo epizodist i metafora za lošeg partnera upakiranog u raskošan i hipnotičan celofan. Ali roman “Slom” itekako se bavi svojom najvećom žrtvom, terapeutkinjom Grace, koja ima znanja, ali očito ne zna u vlastitom životu primijeniti ono što propovijeda svojim pacijenticama i pacijentima. I kada joj se pred očima ruši idealni svijet u kojem joj se čini da je zaštićena kao beba u majčinoj utrobi, ona i dalje ne vjeruje u očito, pa intuitivno brani svoj brak, svog mužjaka i svoju iluziju o braku, umjesto da se hrabro suoči s neoborivim činjenicama.

Ipak, Grace nije slaba ni malodušna žena. Oko nje postoje ljudi koji je iskreno vole i pravo je pitanje zašto je Grace pobjegla od onih koji joj žele dobro, iako imaju i primjedbe na njena ponašanja, a utočište našla u onome koji joj se manipulativno približio te ju je očito puno bolje psihološki i karakterno procijenio nego ona njega, pretvarajući je u lak plijen. U romanu “Slom” kojem je autorica ipak poklonila optimističan kraj, kao u nekoj bajci o Trnoružici, iako je morala promijeniti osobu koja glumi dobrog princa, dosta je precizno seciran život newyorške novokomponirane elite. Ima ovaj roman i podosta jasnu pouku. Teorija se nekada zaista jako razlikuje od prakse. A ono što uočavamo i kritiziramo kod drugih mnogo puta ne vidimo u vlastitom okruženju i vlastitoj obitelji pa smo spremni štititi je pod svaku cijenu. A to često može biti put u sigurnu propast. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije