Naslovnica Kultura Film

Jergović: Jugoslavija je odavno mrtva, no nije pokopana i zaudara

Zagrebdox počašćen je i svjetskom premijerom filma Željka Mirkovića "Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest" u kojem Miljenko Jergović i Marko Vidojković putuju nekadašnjom autocestom Bratstva i jedinstva.
02. ožujka 2010. u 15:01 26 komentara 13 prikaza
Jergović
Foto: Davor Visnjic/Pixell

Jugoslavija je već odavno mrtva, ali nije pokopana, pa zaudara, tvrdi u dokumentarnom filmu Željka Mirkovića “Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest” Miljenko Jergović, uz Marka Vidojkovića domaćin filma. Dvojica pisaca, Hrvat i Srbin, putuju autocestom Bratstva i jedinstva i demistificiraju prešućenu povijest Balkana. Put započinje tamo gdje je jugoslavenska budućnost zapravo i ubijena, u Bleiburgu, a završava na makedonsko-grčkoj granici. Što južnije ne mora uvijek biti i što tužnije.

Glavni likovi do iznemoglosti mijenjaju kratke majice, razgovaraju s jednim (sada već bivšim) šefom države i s jednim bivšim šefom diplomacije, sa starim i mladim povjesničarom, ali njihovi su susreti na putu dugom petnaestak dana, a zapravo sedamdeset godina, strogo kontrolirani, bez slučajnih susreta i improvizacije. Kako u jednosatnom dokumentarcu progovoriti o Bleiburgu i Jasenovcu, Vukovaru i distriktu Brčko, stratištima i povijesnim mitovima, nacionalizmu i istini? Kako pomiriti nepomirljivo, usporediti neusporedivo?

Na ovim prostorima uspijevaju samo crkve i benzinske crpke, ciničan je Jergović koji vrlo oštro polemizira s Vukom Draškovićem, kao što razbarušeni Vidojković proziva letargičnog Stjepana Mesića za njegov udio u rušenju Jugoslavije. No, Mesić nije zlopamtilo pa srdačno maše piscima koji s Titova Pantovčaka u starom, crvenom yugiću odlaze put Gevgelije. I uopće nisu jugonostalgični, kako bi netko pomislio, nego su puni sućuti, ali i sarkazma. I nikako ne vjeruju da postoje tri povijesti i tri istine i upravo zato krstare starom cestom koja bi danas trebala spajati nespojivo.

Roštilj
Za sve grill majstore
Kako popraviti dojam na roštilju? Jednostavno, kobasicama

A1 izdvaja za Vas

  • marko53:

    ,,I uopće nisu jugonostalgičari\" piše novinar.Ne Jergović nije jugonostalgiča,on živi kao Jugosloven.Na onim glupim novinama koje se zovu JL ni kritiku ne smiješ uputiti.Isto kao u Jugoslaviji.

  • -obrisani-:

    izgleda da je Najlaksé u Hrvatskoj biti \"slavni \"- Novinar,..\"ako seres´ u zdenac iz kojega pijes´vodu\"......

  • cericzel:

    Kao pisca, smatram ga kvalitetnim. Kao čovjeka-ne.