Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baletni velikan

Jelko Yuresha: Otplesao iz Jugoslavije ne želeći ući u Partiju

Foto: MUO
1/2
06.12.2017.
u 14:45

U MUO je otvorena izložba “Balet i strast – donacija Jelka Yureshe” koju je poznati baletan skupio plešući po cijelom svijetu

Zagrepčanin Jelko Yuresha, rođen kao Željko Jureša, poznat po ulogama baletnih prinčeva, upisao se među najveća baletna imena 20. stoljeća.

Kao veleposlanik plesa Velike Britanije susreo je kraljicu Elizabetu II. te po cijelom svijetu predstavljao Engleski nacionalni balet. Na daskama nacionalnog kazališta u rodnom Zagrebu nastupio je dvaput, no svoju veliku zbirku od 482 predmeta u najvećoj mjeri posvećena baletu donirao je Muzeju za umjetnost i obrt.

Upravo taj fundus sinoć je u MUO predstavljen javnosti u sklopu izložbe “Balet i strast – donacija Jelka Yureshe” pa se prvi put mogu vidjeti raskošni kostimi dizajnirani za Yureshu i njegovu plesnu partnericu i suprugu Belindu Wright u kojima su plesali najistaknutije uloge klasičnog baletnog repertoara.

Tu su i mnogobrojne memorabilije koje svjedoče o prijateljstvu s baletnim velikanima poput Ane Pavlove, Rudolfa Nurejeva, Mihaila Barišnjikova, Margot Fonteyn... Izložbu upotpunjuju slike, knjige, fotografije i skulpture koje je Yuresha darovao muzeju.

– Potkraj 1957. htjeli su da potpišem ugovor za prvaka splitskog baleta. Donijeli su mi dva ugovora: jedan da budem plesač, a drugi da budem član Komunističke partije. Rekao sam da nisam političar, nego umjetnik te da ću potpisati samo ugovor o baletu. Rekli su: “Dobro, vi potpišite za balet, ali mi vam ne možemo garantirati umjetnički napredak.” U par dana uspio sam dobiti stipendiju u londonskoj baletnoj školi, kamo sam otišao preko Pariza – prisjetio se odlaska iz Jugoslavije taj 80-godišnjak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije