Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donacija

Jedinu sliku Dore Pejačević hrvatska će javnost vidjeti prvi put

dora
03.09.2011.
u 15:27

Theodor Lumbe darovao majčin portret Hrvatskoj. Vanka je skladateljicu portretirao 1917. godine, a slika je cijelo vrijeme bila u obiteljskom vlasništvu u Beču

Upravo je ovih dana završeno čišćenje i restauriranje portreta hrvatske skladateljice Dore Pejačević koji je 19. srpnja u Beču predstavnicima zagrebačke Moderne galerije darovao Dorin sin Theodor Lumbe. Kustosica Lada Bošnjak Velagić, voditeljica slikarske zbirke Moderne galerije, rekla nam je da je sliku očistila Petra Kursar, voditeljica restauratorske radionice, i da je spremna za prvo izlaganje pred hrvatskom publikom. Portret je 1917. naslikao Maksimilijan Vanka. Taj jedini poznati portret Dore nedavno je ponuđen i priređivačima izložbe o hrvatskim ekspresionistima koja se idućega utorka otvara u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

Jedini slikarski portret

Zanimljiva je cijela priča o tom jedinom poznatom portretu hrvatske skladateljice. Prema istraživanjima Nevenke Komarice, moguće je da su se Vanka i Dora upoznali u Slavoniji, vjerojatno u Osijeku gdje je ona bila bolničarka u Crvenom križu, a on ranjen. Ovo raskošno ulje na platnu ima sve odlike Vankinih ranih portreta, gdje su osobe u prvom planu, a iza njih je krajolik, u ovom slučaju obiteljsko imanje u Našicama, pa daje tu diskretnu ekspresionističku komponentu, rekla nam je kustosica Lada Bošnjak Velagić. Ako i ne bude izložena među ekspresionistima, slika će postati reprezentativan primjerak među portretima stalnoga postava Moderne galerije u Zagrebu.

Emotivna priča

– Cijela je primopredaja slike u stanu Theodora Lumbea u Beču bila vrlo emotivna. Čovjeku koji je majku izgubio kad je imao samo mjesec dana, a dugo nije znao koliko je značajan glazbeni opus njegove majke, nije jednostavno rastati se od jedinoga poznatoga slikarskoga rada koji je devedeset godina bio u obiteljskom vlasništvu.

Gospodin Lumbe danas ima 88 godina i živi s obitelji u austrijskoj prijestolnici. Procijenio je da će ovaj sjajan slikarski portret njegove majke mnogo više značiti hrvatskoj kulturi nego što će kao obiteljsko nasljedstvo značiti za njegovo troje djece i unučad. Zato je velika i značajna njegova donatorska gesta prema Modernoj galeriji Zagreb i uopće našoj kulturi.

Ključne riječi

Komentara 3

SA
sadaive
14:16 04.09.2011.

ova slika ima u sebi više hrvatskih vrednota(autor i skladateljica)nego pola mimarine kolekcije..

UT
utatica
15:55 04.09.2011.

Hvala gospodinu Theodoru, stvarno velikodušno!

NA
nasicanin
20:32 04.09.2011.

Komentirao sam prvi tekst, pa cu sad i ovaj ... sta ne bi bilo logicnije da je sliku dao nasickom muzeju gdje su i on i Dora zivjeli? Muzej se (jos uvijek) nalazi u dvorcu Pejacevic ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije