Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjiga

"Jedi, moli, voli" – uspješnica o površnoj potrazi za smislom

Elizabeth Lambert,  Jedi, moli, voli, knjiga
arhiva VL
27.09.2010.
u 19:18

Ona nema razloga za nesreću i razvod, ali to ipak napravi. Nakon toga traži se po bijelom svijetu i živcira zahtjevnije čitatelje.

Ona pobjegne iz naoko sretna i bogata braka jer se ne može nositi s mišlju o djeci. Bijesni muž u traumatičnom razvodu otme joj sve što je imala - i novac i nekretnine. Nakon toga, kako bi iznova pronašla samu sebe, svoj život i vlastitu dušu, kreće na put oporavka - godina dana na tri lokacije: četiri mjeseca u Italiji (gdje jede), četiri u Indiji (gdje moli) i četiri na Baliju (gdje se ponovo zaljubljuje).

To je najkraći mogući sažetak svjetskog bestselera Elizabeth Gilbert “Jedi, moli, voli” (VBZ, urednica Jasna Grubješić, prijevod Aleksandra Barlović, 99 kuna), knjige koja je prodana u više od osam milijuna primjeraka i po kojoj je smimljen istoimeni film, koji sljedeći tjedan dolazi u naša kina. Na žalost, priča je to o vrlo razmaženoj i zaista površnoj ženi, koja traga za smislom života. Iz svake rečenice jasno izbija vješt marketinški trik o životnoj nesreći za koju nema razloga, a odrađen je toliko vješto da je autoricu tih “memoara” časopis Time stavio na listu sto najutjecajnijih ljudi na svijetu. Očito je bilo dovoljno dokonih razvedenica koje su željele slijediti njezin recept. No, to je Amerika, pa tko želi neka vjeruje da se razvodom shrvane žene provode po bijelom svijetu dok one naše završavaju u Autonomnoj ženskoj kući, koju će tako i tako uskoro ukinuti, jer je hrvatskoj Vladi spašavanje ženskih života preskupo.

Sama knjiga štivo je od kojeg ne treba bježati. To je vješto oblikovan put u raj i naručje muškarca koji će ispraviti sve što su njegovi prethodnici zeznuli, no nikako ne treba nasjesti i očekivati poneki mudar odgovor ili životni recept. Ipak, čita se lagano - taman za jedan kišni vikend - a najbolje su stranice koje se bave Italijom, dobrom hranom, sladoledom, najfinijim tijestom za pizzu... Hollywood, naravno, nije odolio zovu zveckajućih novčića. Bit će zanimljivo vidjeti kako je površan siže postao još površniji. No, svaki razlog za Javiera Bardema - dobar je razlog.

Komentara 3

MA
Marijamarija
11:35 28.09.2010.

Površan je ovaj cijeli tekst. Novinar treba da informira i ne donosi svoje ljubomorne zaključke, jer nije sposoban napisati ni kvalitetan članak a kamoli knjigu. Ako želite iznijeti svoje mišljenje onda ga napišite u svom blogu, a ne u članku. Jedna od osnovnih lekcija novinarstva je: BUDITE INFORMATIVNI A NE JALNI I PISATI BEZOBRAZNE ZAKLJUČKE. I pustite da svako po sebi prosudi knjigu i doživi je. Početak knjige nije površnost nego depresija...

IV
ivanhorvat2001
21:08 28.09.2010.

meni tekst djeluje kao dobra i objektivna recenzija knjige. ne znam sto si ti tu vidio/la bezobrazno?

MY
mycropht
21:43 29.09.2010.

\"Bijesni muž u traumatičnom razvodu otme joj sve što je imala - i novac i nekretnine.\" Nakon toga, hopa u Italiju pa u Indiju i na Bali - godinu dana tako?! S kojom lovom, dovraga? Recenzija mi se čini čak vrlo blaga za knjigu koja počiva na takvoj premisi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije