Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gari Kasparov ZIMA DOLAZI

Jedan od najvećih šahista svijeta o Putinu

Kasparov
Foto: Profil knjiga
1/2
03.11.2015.
u 13:16

Zima dolazi, nova knjiga jednog od najvećih šahista u povijesti, bivšeg višestrukog svjetskog prvaka i angažiranog oporbenog antiputinovskog aktivista, analiza je povratka Rusije u diktaturu, ali i rasprava o cijeni koju Zapad plaća jer je dopustio da se to dogodi.

Hrvatsko izdanje knjige izlazi gotovo u isto vrijeme kao i izvornik, a ističući razloge pisanja ove knjige, Gari Kasparov je ustvrdio: „Samo je osam godina trebalo Rusiji da nakon slavodobitne masovne proslave raspada Sovjetskog Saveza 1992. godine izabere nekadašnjeg KGB-ova agenta Vladimira Putina za predsjednika. Nakon toga Putinu je trebalo osam godina da iskvari ili uništi gotovo svaki demokratski čimbenik u zemlji – uključite tu grane vlasti, poštene izbore, neovisno sudstvo, slobodne medije i civilno društvo koje bi moglo surađivati s vladom umjesto da živi u strahu od nje. U knjizi ću s vama podijeliti osobna zapažanja i iskustva koja sam prikupio kao aktivist u Rusiji i zahvaljujući svom sadašnjem poslu predsjednika Fondacije za ljudska prava u New Yorku. Ali nije moja priča najvažnija u ovoj knjizi. To je priča o tome kako je uz nezainteresiranost, a ponekad i podršku slobodnog svijeta Vladimir Putin zaustavio demokratski eksperiment u Rusiji.“

Zimu dolazi s engleskog je preveo Dražen Čulić.

Pogledajte intervju Garija Kasparova i Anne Applebaum

 

Kritika o knjizi Zima dolazi:

Gari Kasparov je napisao žustru optužnicu protiv ruske kleptokracije ali i protiv pomirljivosti Zapadnih demokracija prema Putinu. Ta orijetnja postala je naš najveći vanjskopolitički izazov a Kasparovljevi argumenti sz ključni da shvatimo kako da se s tim suočimo.
Francis Fukuyama, autor knjige Kraj povijesti

Gari Kasparov je velemajstor šaha i politike, i on shvaća zlo Putinovog režima bolje od bilo koga. Knjiga je jasno i točno sagledavanje zbrke u kojoj smo se našli zato što se Zapad nije suprotstavio Putinu i snažno upozorenje što će se dogoditi ako nećemo reagirati niti u budućnosti. Ovo bi trebao pročitati svaki šef države i njegovi birači.
Bill Browder, američki investitor

Uvijek je važno čitati Kasparova, koji je upozoravao Zapad na putinizam prije drugih. On je rijetka ličnost: ruski demokrat, realističnih pogleda na svoju domovinu, uvjeren u njenu bolju budućnost.
Anne Applebaum, dobitnica Pulitzerove nagrade

Zavirite u knjigu

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije