Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slikao pod pseudonimom

Je li sin kraljice popa zaista novi Basquiat ili najobičnija prevara?

Tanya Baxter Contemporary
10.01.2022.
u 11:10

Radovi Rocca Ritchieja koje je slikao pod imenom Rhed prodavali su se za stotine tisuća kuna.

Svijet umjetnosti potreslo je neočekivano otkriće američkog tabloida Page Six koji je objavio kako se iza slikara pod pseudonimom Rhed krije sin kraljice popa Madonne, Rocco Ritchie. Mladi 21-godišnji umjetnik dijete je pjevačice i redatelja Guya Ritchieja, a njegovi radovi izlagani su u prestižnoj londonskoj galeriji Tanya Baxter Contemporary od 2018. godine. Slike su postizale vrtoglave cijene i od 200.000 kuna, promovirali su ga brojni imućni kolekcionari, a i zvijezde poput Madonne, koja je, ispostavilo se – umjetnikova majka, što je izazvalo pravu buru u javnosti. Leži li ključ njegova nevjerojatnog uspjeha zaista u talentu ili pak u utjecaju i moći njegovih slavnih roditelja, s pravom se pitaju mnogi.

Primjerice, izložba Rhedovih radova u galeriji Tanye Bayter 2020. godine izazvala je pravu pomutnju, a na otvaranje su pohrlile i horde paparazza kada im je dojavljeno da su se na izložbi nakon dvanaest godina zajedno u javnosti pojavili Madonna i njen bivši suprug Guy Ritchie. S njima su tada bila i njihova djeca Mercy, David i Rocco, za kojeg tada još nikome nije padalo na pamet da bi mogao biti umjetnička zvijezda. Njegovi roditelji također su navodno organizirali i privatnu večer posvećenu njegovim radovima tijekom Art Basela u Miamiju – privilegij kakav je "običnim" umjetnicima, pogotovo njegovih godina, gotovo nezamisliv. Rheda, odnosno Rocca, navodno je otkrila vlasnica galerije Tanya Baxter, koja u medijskim istupima punima hvale govori o slikama mladog umjetnika. Njegove ekspresionističke slike inspirirane umjetnicima poput Luciana Freuda i Francisa Bacona usporedila je s radovima Basquiata i Banksyja, ali ostali ne dijele njeno oduševljenje.

Neki ugledni likovni kritičari bez zadrške su ga popljuvali, nazivajući njegove radove infantilnim imitacijama velikana, no drugi su ipak bili nježniji. Rocco je ipak tek upisao studij na Central Saint Martins koledžu u Londonu pa tko zna, možda jednog dana i zasluži sve silne pohvale.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije