Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ravnateljica demantira

Je li Kazalište Trešnja hit predstavu zaista postavilo bez autorskih prava?

Miran Brautović/Kazalište Trešnja
26.04.2023.
u 17:47

Predstava "Charlie i tvornica čokolade", tvrde iz Hrvatske autorske agencije, postavljena je bez ishođenih dozvola za čuveno djelo Roalda Dahla

U Kazalištu Trešnja 21. travnja premijerno je izvedena predstava "Charlie i tvornica čokolade" u režiji Lee Anastazije Fleger. Predstava nastala prema kultnom djelu pisca Roalda Dahla, kojoj je, prigodno, partner bio Kraš, odmah je naišla na izvrsne kritike. No, u medijima su se danas pojavile informacije kako Kazalište Trešnja nije ishodilo potrebne dozvole, odnosno nije osiguralo autorska prava na izvođenje tog omiljenog djela. 

Kako navodi Telegram, Kazalište Trešnja dobilo je i pismo zabrane izvođenja i obavijest o kršenju autorskih prava od strane Hrvatske autorske agencije koja u Hrvatskoj zastupa britansku agenciju Casarotto Ramsay & Associates Limited, a koja pak zastupa zakladu pokojnog autora Roalda Dahla i njegove nasljednike. 

Međutim, te je navode demantirala ravnateljica Kazališta Trešnja, Višnja Babić, koja je za Večernji list kazala: 

"Naravno da nam ne pada na pamet ovu ili bilo koju drugu predstavu raditi bez riješenih autorskih prava. Imamo pisanu suglasnost od agencije koja ima ekskluzivna prava na ovo djelo. Tek kasnije se pojavila još jedna agencija koja tvrdi da također ima prava, i to upravo rješavaju naši odvjetnici. Pomalo je nejasno kako je moguće da nad bilo kojim djelom postoje dvostruka autorska prava, a očito se sve ovo događa i zbog jala i zavisti, nakon što je predstava Kazališta Trešnja dobila odlične kritike. Na sreću, sve bi trebalo biti riješeno u sljedećih nekoliko dana". 

Trešnjin "Charlie i tvornica čokolade" velika je ansambl predstava u kojoj sudjeluje čak 17 glumaca, a ima i nagradnu dimenziju. Naime, publika će nakon svake predstave u suvenirnici kazališta moći kupiti Čokse iz limitirane edicije, a u iduće četiri godine u pet će čokolada biti skriveno i toliko zlatnih ulaznica.

– Petero sretnih nalaznika svake će godine biti nagrađeno, i to posjetom tvornici Kraš, godišnjom ulaznicom za sve predstave Trešnje, paketom sa stotinu Čoksi te ulaznicom za Muzej čokolade u koji će moći povesti i cijeli razred – za Večernji list povodom premijere rekao je Nikša Farac, direktor marketinga Kraša. 

– Iako se teško mjeriti s raskošnim filmskim scenografijama i kostimografijama, zadovoljna sam jer smo našu predstavu vizualno jako dobro postavili trudeći se na kazališni način dočarati taj slatki svijet Willyja Wonke. Songovima ćemo pak publici poručiti što su prave vrijednosti i kako bi djecu trebalo odgajati. To kažem i zato što je ovo predstava namijenjena i djeci i odraslima. Mogu je gledati svi od osam do 108 godina – poručila je tada i redateljica predstave Lea Anastazija Fleger.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije