Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužbe

Je li HNK izbacio "amatere" ili su se oni prekasno javili za prostor?

'tsp2_nnn_kul_110511'
Foto: ''
1/3
12.05.2011.
u 18:06

Na odabir autora koji će sudjelovati na 28. tjednu suvremenog plesa utjecao je i gubitak termina u HNK, tvrde organizatori te manifestacije

Prošli tjedan letjele su optužbe između Hrvatskog narodnog kazališta i Tjedna suvremenog plesa koji će se uskoro održati u Zagrebu. Sve je počelo na najavnoj konferenciji za novinare, kada je umjetnička ravnateljica Mirna Žagar spomenula kako su na odabir autora koji će sudjelovati na 28. tjednu suvremenog plesa utjecali financijski, tehnički, ali i prostorni uvjeti.

– Prošle smo godine nažalost ostali bez prostora HNK. Ove godine HNK nam nije ustupio prostor i to nije naša odluka. Još uvijek čekamo odgovor da doznamo koje godine ćemo imati mogućnost da nam daju prostor koji smo voljni i platiti. Razlog zbog kojeg ne možemo dobiti prostor ne znamo, navodno da naše amaterske produkcije tamo ne spadaju – izjavila je Mirna Žagar.

Ne sjeća se izbacivanja

Za komentar smo pitali Stelu Telebuh Stazić, glasnogovornicu HNK.

– Neću komentirati nikakve tračeve. Prekasno su se javili. Gužva nam je, a prostor treba rezervirati minimalno 6 mjeseci unaprijed. Za 2012. su na vrijeme poslali zahtjev za prostor tako da imaju rezerviran termin koji su tražili, a odgovor na zahtjev tek će dobiti. Mi podržavamo Festival – tvrdi Stazić.

Mirna Žagar tvrdi kako se Hrvatski institut za pokret i ples za 28. tjedan suvremenog plesa javio Hrvatskom narodnom kazalištu s molbom za termin još u studenom 2010., dakle 7 mjeseci ranije.

– Nakon tri dana dobili smo odgovor da nam ne mogu ustupiti prostor zbog obilježavanja 150. godišnjice. Inače, HIPP je do 2009. bez problema surađivao s HNK, no za 27. izdanje Tjedna suvremenog plesa, iako je potkraj 2009. već bio dogovoren termin od 2. do 4. lipnja 2010., početkom 2010. otkazali su prostor bez detaljnijeg objašnjenja – tvrdi Žagar.

Stela Telebuh Stazić pak kaže da se ne sjeća da je HNK otkazao festivalu.

Gosti iz deset zemalja

U iščekivanju termina za idući festival, 28. tjedan suvremenog plesa kreće 24. svibnja, a trajat će do 2. lipnja u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Najavljen je dolazak 17 koreografa i trupa iz 10 zemalja. 12 plesača u dobi do 22 godine predstavit će svoje koreografske talente u plesnom spektaklu "The Project" u produkciji izraelske Opere, a austrijska skupina Liquid Loft izvest će predstavu "Running Sushi" u koreografiji Chrisa Haringa.

Zanimljivo je što će publika imati priliku odrediti redoslijed igranja plesnih sekvenci, i to odabirom komada sushija koji će se dijeliti uoči predstave. Također, Jasmin Vardimon prikazat će svoju hit predstavu "7734", a Luca Silvestrini predstavom LOL (Lots Of Love) progovorit će o ljubavi i utjecaju internetske komunikacije. Vidjet ćemo i nagrađivanu predstavu "Your Majesties" koja je pronašla inspiraciju u govoru Baracka Obame.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije