Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jazz is Back! BP u Grožnjanu

Jazz od jutra do dugo u noć uz eminentne glazbenike iz cijelog svijeta

Ljetna jazz akademija i međunarodni festival Jazz iz Back! BP
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/2
22.07.2014.
u 12:12

Tako ovog ljeta uz Nevena Frangeša zaduženog za klaviru Grožnjanu poučavaju Elvis Stanić (gitara), Andy McKee (bas i kontrabas) Austrijanci - otac i sin istog imena Karlhanz Miklin, senior Charlie (saksofon) i Karl Heinz jr. (bubnjevi). Trubu poučava Lasse Lindgren iz Švedske, a trombon Louis Bonilla

Gotovo četiri desetljeća u srcu Istre, u Grožnjanu, živi jazz. Kameni gradić s jednim od najljepših pogleda u Istri, stisnuo se na brijegu kojim se tijekom srpnja i kolovoza razliježu zvukovi glazbe kakva se nigdje drugdje ne može čuti. Nije to tek muziciranje, jer, ako bolje poslušate čut ćete kako autori, odreda mladi glazbenici, njome razgovaraju. I ove godine, po 16. puta Grožnjan je domaćin Ljetne škole jazza Hrvatske glazbene mladeži, ali i 15. izdanja festivala 'Jazz is Back! BP' koji će gradić pretvoriti u središte jazz zbivanja u Istri.

Motovun ima film, a Grožnjan ima jazz, pa se fini balans kulture, zabave, i opuštanja u zemlji malvazije ne remeti. Do 30. srpnja ondje će se održati čak 18 koncertnih večeri na kojima nastupaju eminentni jazz i blues glazbenici iz cijelog svijeta. Ovogodišnje 15. izdanje festivala 'Jazz is Back! BP' održava se pod ravnanjem pijaniste, skladatelja i pedagoškog djelatnika Nevena Frangeša, koji je dobro znan po brojnim suradnjama s jazz i rock glazbenicima. A upravo jedna od prvih njegovih suradnji bila je kad je kao 14-godišnjak svirao s našom jazz legendom vibrafonistom Boškom Petrovićem, koji je i pokrenuo festival Jazz is Back! u Grožnjanu. Nakon njegove smrti Frangeš je preuzeo brigu o grožnjanskoj tradiciji jazz muziciranja, ali i školi. Ljetna škola jazza Hrvatske glazbene mladeži mjesto je na kojem se, iako se čini neobičnim za glazbenike koji se odaju 'noitnim razgovorima' do dugo u noć, radi od ranog jutra.

Iako je škola, ocjena ondje nema kao ni roditeljskog sastanka, ni klupa, ali postoje ploče, krede, informacije - pa i za prijatelje - baš kao i 'zadaće', i to cjelogodišnje'.

 - Mladi glazbenici koji se okupe u školi HGM priliku za rad s vodećim svjetskim imenima iskoriste na najbolji mogući način. Osim što nauče živjeti glazbu dobiju i smjernice kako komunicirati na jazz jeziku. Naime, jazz je više od glazbe, on je oblik konverzacije i mladi glazbenici ovdje uče taj zajednički jezik da bi mogli 'razgovarati' s kolegama, odnosno svirati - objasnio je Neven Frangeš. Audicije za Ljetnu školu jazza HGM nema jer glazbenici dolaze iz cijelog svijeta, ali razina znanja ionako nije preduvjet za učenje jazza.

- Neko predznanje morati postojati no tek kada se prvi put sastanemo i 'ispipapmo' kako tko diše, usmjeravamo ga u individualne programe. Nije cilj čitati note već progovoriti jazz - dodaje Frangeš. Tako je među najmlađim polaznicima 17-godišnja pjevačica s kojom radi jedan od živućih legendi jazza Renee Manning, ali i doajen grožnjanske škole Sandi Čakalo iz Novigrada koji posljednjih petnaest godina nije propustio niti jednu sezonu.

- Pamtim prvu godinu kao vrijeme kada sam tek počinjao istraživati harmonijske peripetije. Iako možda zvuči kao zabavni ljetni odmor u školi se doista radi, a tko želi učit zaista ima priliku. Teško mi je usporediti svoj glazbeni razvoj, no razlika je osjetna, a prostora za rad i učenje uvijek ima - ispričao je Sandi svoja iskustva. A da Sandi i ostalih dvadesetak polaznika, među kojima je ove godine i jedan Egipćanin, imaju od koga učiti svjedoči i zavidan popis predavača, sve redom svjetskih majstora jazza. Tako ovog ljeta uz Nevena Frangeša zaduženog za klaviru Grožnjanu poučavaju Elvis Stanić (gitara), Andy McKee (bas i kontrabas) Austrijanci - otac i sin istog imena Karlhanz Miklin, senior Charlie (saksofon) i Karl Heinz jr. (bubnjevi). Trubu poučava Lasse Lindgren iz Švedske, a trombon Louis Bonilla, Portorikanac koji živi u New Yorku i koji je nanizao popriličnu kolekciju Grammyja, a svirao je sa zvučnim imenima poput Diane Ross.

Renee Manning, raskošna tamnoputa jazz pjevačica i pedagoginja u Grožnjanu je većinu vremena bosa, a na njezinim satovima pjevanja znanje upijaju mlade nade i buduće pjevačice jazza, dok je Davor Dedić zadužen za piano u vokalnoj radionici. I polaznici i predavači u Grožnjanu su u cjelodnevnom kontaktu iako se radionice održavaju u nekoliko kuća, no dovoljno blizu da se zvukovi razliježu i kroz prozore pa se ne jednom zna dogoditi da na 'poziv ' trubom, odgovori saksofonist s druge radionice, a pridruži mu se bubnjar te se na njega nastavi odgovor glasom.

- Upravo je ta interakcija čar škole, a nje rezultat su spontani 'jam sessioni' koji se dogode u trenu i animiraju sve koji su u blizini od glazbenika do prolaznika koji postaju publika - kaže Frangeš. Inače, svih 18 festivalskih večeri na jedinstvenoj pozornici - znanoj i kao Balwan City - s početkom u 21 sat održavaju se koncerti koji okupljaju ne samo iskusne poznavatelje jazza već i slučajne posjetitelje koji se u toj neformalnoj atmosferi i neočekivanom muziciranju opuste i rado joj se ponovno vraćaju. Riječ je o interpretacijama tradicionalnih melodija koje publici predstavljaju glazbenici iz cijelog svijeta, i učenici, ali i njihovi profesori i mentori. Tako se na otvorenoj pozornici 'razbacao' fenomenalni njujorški trombonist svjetskog glasa Luisa Bonille.

Osim što su učili od njega polaznici Ljetne škole imali su priliku velikog majstora vidjeti i na bini. Ljubitelje bluesa oduševio je koncert vrhunskog britanskog Iana Siegala koji će nastupiti s Mikeom Sponzom, a Uroš Perič nastupit će na večeri Tribute to Ray Charles (27. srpnja). Ljetno 'jazziranje' u Grožnjanu neće propustiti ni slavni Georgie Fame, (28. srpnja) koji nastupa na za organizatore i polaznike posebno važnoj večeri 'Concert for BP' na kojoj će zasvirati i prijatelji legendarnog BP-ja - Primož Grašič, Mario Mavrin, Luis Bonilla, Karlheinz Miklin, Lasse Lindgren, Elvis Stanić i sam voditelj škole - Neven Frangeš...

>> 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije