Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvara se 14. srpnja

Jazz is Back! BP 2021. okuplja najveća svjetska jazz imena

Foto: PROMO/Jazz is Back! BP
1/8
24.06.2021.
u 12:20

Grožnjanski festival Jazz is Back! BP je odličan primjer kako se kroz suradnju i povezivanje kulture i turizma može napraviti jedinstveni proizvod koji izražava kulturnu i gastronomsku ponudu lokaliteta gornje Bujštine

Više od dva desetljeća druga polovica srpnja u Grožnjanu rezervirana je za tradicionalni Festival Jazz is Back! BP koji se ove godine otvara 14. srpnja, a kojeg je danas predstavila Hrvatska glazbena mladež u suradnji s partnerima.

Najduži jazz festival u Hrvatskoj održava se u suradnji Općine Grožnjan, Polivalentnog kulturnog centra Grožnjan i Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži (HGM) u Grožnjanu. Tijekom festivala održat će se ukupno 14 koncertnih večeri  na kojima nastupaju eminentni jazz i blues glazbenici iz cijelog svijeta kazala je Dubravka Dujmović Kušan, tajnica HGM-a predstavljajući bogati program. Istaknula je kako je većina utjecajnijih glazbenika iz Hrvatske i regije napravila prve korake upravo u Grožnjanu gdje se na neki način brusila i odluka za odabir glazbe kao profesionalne karijere.

Festival će se otvoriti koncertom BP Evening na kojem nastupaju Primož Grašić, Mario Mavrin, Vid Jamnik i gosti. Svakako je ova koncertna večer kao i sva jazz zbivanja u Grožnjanu hommage Bošku Petroviću, jednom od pokretača festivala. 15. srpnja jazz fanove oduševit će Grožnjan All stars: Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Elvis Stanić, Karlheinz Miklin Jr., Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz i Goran Rukavina. Zoran Predin nastupa 16. srpnja, a večer iza rezervirana je za Andreju, Rundeka i ekipu Ftičeki.

Žena za sva vremena Zdenka Kovačiček nastupit će 20. srpnja, a Kaplowitz jazz kvartet 24. srpnja. Završnu koncertnu večer festivala Jazz is Back! BP, 27. srpnja uveličat će hrvatska diva Josipa Lisac, a večer prije nastupit će JM International Music School Finale, studenti i mentori Ljetne jazz škole. Svakako jedno od imena koja posebnu pažnju privlače ove godine je Nic Collins, izvrstan bubnjar i sin poznatog Phila Collinsa koji je sa svojim ocem svirao na koncertima te nastupa i solo s vlastitim  bendom Better Strangers. Uz navedene koncertne večeri održat će se i Ethno Croatia, JMI World Jazz Orchestra & Luis Bonilla, Next generation – Hrvoje Kralj, Borko Rupena, Valdemar Kušan, Luka Čapeta, Nikola Šantek, kao i Exploding Pig te Croatia Drum Camp finale sa studentima i mentorima.

„Festival  jazza u Grožnjanu je definitivno primjer kako bi mogli u jednoj knjizi objasniti kada se kultura, turizam i umjetnost spoje i od toga naprave jedan lijep turistički proizvod koji živi i potvrđuje se već 22 godine.“ – naglasio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije. Dodao je kako u kulturi i umjetnosti nije uvijek jednostavno pronaći diversifikaciju koja će iz godine u godinu biti atraktivna i koja će biti motiv dolaska  gostiju.

Predstavljanju neprikosnoveno najatraktivnijeg jazz festivala svjetskog glasa nazočili su između ostalih, Claudio Stocovaz, načelnik Općine Grožnjan, Rino Duniš, predstavnik Polivalentnog kulturnog centra Grožnjan, Iva Šalamon Reškovac, direktorica tvrtke Art Hill, partnera programa, Danko Stefanović, voditelj RTL Musica, medijski partner te Salih Sadiković, bubnjar i mentor seminara. Sadiković je svojedobno nastupao s Boškom Petrovićem u BP Convention Big Bandu, a izdvojio je kako su Grožnjan i Festival ključni u stvaranju budućih jazz glazbenika u regiji. Posebne video pozdrave sudionicima su uputili Elvis Stanić i Zoran Predin s pozivom na posjet Grožnjanu i Festivalu.

Posebnost festivala Jazz is Back! BP jest što u festivalskom programu objedinjuje sve što se zbiva u Grožnjanu - tako se istovremeno s festivalom održava i Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladeži, a upravo u toj školi podučava međunarodni tim mentora. Uz festivalske večeri i jazz školu valja izdvojiti i sedmodnevni seminar Croatia Drum Camp s najboljim svjetskim bubnjarima i perkusionistima. Ljetna škola jazza traje od 15. do 27. srpnja, a Croatia Drum Camp od 20. do 26. srpnja. Tijekom 14 dana održavaju se i radionice jazz klavira, gitare, bubnjeva, trube, trombona, vokalna radionica, bas i saksofon, te radionica za ansamble. Ukupno 10 radionica i predavanja gostujućih umjetnika na festivalu. Grožnjan svake godine, uz renomirane mentore, ugosti mlade talentirane glazbenike, sudionike seminara i radionica, iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke ali i drugih europskih država te SAD-a koji u ovom čarobnom istarskom gradiću dobiju snažan vjetar u leđa i podršku koja ostavlja traga na njihove buduće umjetničke karijere. Činjenično, mladi su fokus svih grožnjanskih aktivnosti, a Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži je kulturni laboratorij mladih talenata. 

Grožnjanski festival Jazz is Back! BP je odličan primjer kako se kroz suradnju i povezivanje kulture i turizma može napraviti jedinstveni proizvod koji izražava kulturnu i gastronomsku ponudu lokaliteta gornje Bujštine. Također, festival nije samo “koncert” - tu sigurno imaju veliku ulogu i atmosfera i sam ambijent gradića Grožnjana, koji je u svakom svom segmentu grad umjetnik. Sve to stvara izvrsnu klimu što se očituje i kroz činjenicu kako se posjetitelji, predavači i izvođači rado vraćaju Grožnjanu.

Na festivalu će se predstaviti brojni vinari i uljari, a posjetitelji će biti u mogućnosti kušati i specijalitete priređene prema receptima svjetski poznatih jazz glazbenika koji su radili i nastupali u Grožnjanu. Jam session mladih glazbenika svakako će začiniti i gastro te eno degustacije.

Festival će biti moguće pratiti i putem live streama na Youtube kanalu Općine Grožnjan i HGM-a. Program podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Turistička zajednica Istarske županije i Općina Grožnjan te podupiratelji: Yamaha, Euro-Unit, Centar za kulturu Maksimir, Ol Istria, Roto svijet pića, Henkel, Jamnica, Art Hill, a glavni sponzor je HEP. Detaljne informacije o edukacijama za mlade i koncertima potražite na hgm.hr mrežnim  stranicama.

Program festivala Jazz is Back! BP 2021.

14.7. BP Evening - Primož Grašić, Mario Mavrin, Vid Jamnik i gosti

15.7. Groznjan All stars - Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Elvis Stanić, Karlheinz Miklin Jr., Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz i Goran Rukavina

16.07. Gastarbajter trubadur - Zoran Predin

17.07. Andreja, Rundek i ekipa Ftičeki

18.07. Ethno Croatia

19.07. JMI World Jazz Orchestra & Luis Bonilla

20.07. Zdenka Kovačiček i Greenhouse Blues Band

21.07. Next generation – Hrvoje Kralj, bas, Borko Rupena, bubnjevi, Valdemar Kušan truba, Luka Ča-peta, gitara, Nikola Šantek, klavir

22.07. Grožnjan All Stars - Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Famoudou don Moye, Elvis Stanić, Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz i Goran Rukavina, Nic Collins, Famoudou Don Moye, Salih Sadiković

23.07. Exploding Pig

24.07. Kaplowitz Jazz Quartet , Lela Kaplowitz, vokal, Joe Kaplowitz – klavir, Elvis Penava – gitara, Marko Lazarić – bubnjevi

25.7. Croatia Drum Camp finale - Students & Mentors - Famaudou Don Moye, Nic Collins, Salih Sadi-ković, Karlheinz Miklin Jr.

26.07. JM International Music School Finale – Students & Mentors

27.07. Josipa Lisac

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije