Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savski nasip

Javno predstavljanje skulptura Dore Kovačević i Ivana Kožarića

ivan kožarić
PIXSELL
10.05.2012.
u 09:12

Projekt predstavljanja započeo je 1990. godine pokojni akademik Ratko Petrić. Aleja na savskom nasipu vrijedan je javni kulturni spomenik i non-stop otvorena galerija namijenjena građanima, umjetnicima i stručnjacima Grada Zagreba

Javno predstavljanje skulptura Dore Kovačević i Ivana Kožarića održat će se u subotu 12. svibnja od 12 sati na Aleji skulptura na savskom nasipu. Projekt predstavljanja započeo je 1990. godine pokojni akademik Ratko Petrić. Aleja na savskom nasipu vrijedan je javni kulturni spomenik i non-stop otvorena galerija namijenjena građanima, umjetnicima, stručnjacima u kulturi te inozemnim gostima Grada Zagreba.

Prva faza Aleje skulptura na savskom nasipu prema zamisli Ratka Petrića (ako se izuzme Miroslav Šutej od čijeg se rada odustalo još za Šutejeva života jer se zamisao stupa izrađenog od starih limenki i drugih metalnih otpadaka odmah procijenila opasnom za šetače.) završena je desetom skulpturom u nizu, djelom Dore Kovačević "Tok". Prva faza obuhvaća radove desetorice uglednih hrvatskih kipara, koji su navedeni prema godinama postavljanja na savski nasip - Ratko Petrić "Kapi", Marija Ujević "Trkač", Miro Vuco "Kamen temeljac", Stjepan Gračan "Žabnjak", Milena Lah "Kotač vremena", Branko Ružić "Mačka", Mladen Mikulin "Čovjek s kolutom", Zvonimir Lončarić "Putokaz", Šime Vulas "Dvoje", Dora Kovačević "Tok".

Druga faza započeta je radom Ivana Kožarića "Ruka", jedanaestom skulpturom u nizu Aleje skulptura na savskom nasipu i ujedno prvom realiziranom skulpturi iz druge faze. U njoj su obuhvaćeni sljedeći autori: Ivan Kožarić (realizirano), Zlatko Bourek (u pripremi), Stanko Jančić (u pripremi), Ante Kuduz (u pripremi), Vojin Bakić, Dušan Džamonja, Kosta Angeli Radovani, Ivan Lesiak, Josip Diminić, Slavomir Drinković, Petar Barišić i Peruško Bogdanić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije