Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezanje zastave

Janez Janša: Žao mi je, no riječ je o nesporazumu!

jansa02
Goran Kovačić/PIXSELL
03.09.2010.
u 15:20

Rad nije bio motiviran onime zbog čega je podnesena kaznena prijava, kazao je danas Janez Janša. Njegov odvjetnik Ljubiša Drageljević kaznenu prijavu nazvao je "karikaturom".

Slovenski umjetnik Janez Janša (prije Emil Hrvatin) i voditelj udruge “Drugo more” Davor Mišković odgovorili su na današnjoj konferenciji za novinare na najavljenu kaznenu prijavu riječkog umjetnika Kreše Mustaća zbog rezanja hrvatske zastave na festivalu “Zoom” u riječkom MMSU.

Kazali su da je čin rezanja zastave učinjen u okviru umjetničkog rada u muzeju, ustanovi u kojoj se umjetnost “događa”, pa su sa žaljenjem ustanovili da je umjetnički dojam izložbe i performansa tako stavljen u drugi plan.

- Dogodio se nesporazum jer rad nije bio motiviran onime zbog čega je podnesena kaznena prijava. U sklopu ove izložbe izloženo je pedesetak uputa koje nas navode na izražavanje različitih aspekata iz života - ljubavi, euforije, mržnje, stimuliranja osjećaja, a osobna je stvar svakoga kako će reagirati - objasnio je Janša te dodao kako je ista izložba već predstavljena u Berlinu, Beču, Rio de Janeiru, Ljubljani i Mariboru.

Njegov odvjetnik Ljubiša Drageljević prijavu je nazvao “raritetom” i “karikaturom”, jer je podnosi umjetnik koji tuži kolegu zbog detalja iz njegova djela. Drageljević je kazao da je ovo primjer gdje se čin iz umjetničkog djela kriminalizira, što drži nedopustivim te dodao kako muzej kao mjesto održavanja izložbe ne može pravno odgovarati za taj čin, kao ni organizator udruge "Drugo more", ali i sam umjetnik Janša jer u njemu nije sudjelovao. I riječki HDZ-ovci osudili su danas čin rezanja hrvatske zastave u performansu Janeza Janše. Osuđuju i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela jer je, kazali su, prešutno podržao ovaj čin.

Ključne riječi

Komentara 57

VI
vitaszorcms
19:20 03.09.2010.

Njegov odvjetnik Ljubiša Drageljević prijavu je nazvao “raritetom” i “karikaturom”, jer je podnosi umjetnik koji tuži kolegu zbog detalja iz njegova djela. I bre Ljubiši opaliti mandatnu kaznu radi ovakvih izjava. ! I njemu treba odrapiti kaznu

VE
Velikogoričan56
15:57 03.09.2010.

Ma nemoj, znaci moze se rezati Hrvatska zastava usred Rijeke i nikom nista. Gospodo janezi, zvali se Jansa ili Rupelili Jelko, ja se nisam borio da bi se takve stvari u nasoj zemlji dozvoljavale, oprostite. Sve ima svoje granice, pa i tzv umjetnost

NE
Nessa
20:52 15.09.2010.

Nešto nije umjetnost samo zato što je to netko naglas tako nazvao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije