Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Varaždinske barokne

Izvrstan program za ljubitelje barokne glazbe

'varazdin/medjimurje, 10.03.2010., varazdin, ravnatelj varazdinskih baroknih veceri davor bobic Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
20.09.2011.
u 13:41

– Unatoč krizi program festivala nije izgubio na kvaliteti i ostao je na visokoj razini – naglasio je Bobić

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održana je danas konferencija za novinare uoči početka 41. Varaždinskih baroknih večeri koje počinju u petak. Uz veliku pomoć ovogodišnje zemlje partnera Festivala, Republike Poljske, prema riječima ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri Davora Bobića pripremljen je izvrstan program namijenjen ljubiteljima barokne glazbe i osiguran dolazak poznatih glazbenika iz Poljske.

U Varaždin će stići i drugi orkestri i ansambli poput londonskog The King's consorta, kao i izvrsni glazbenici Rebaroque, jednog od vodećih švedskih baroknih ansambala, Venecijanskog baroknog orkestra, a posebna će glazbena  poslastica biti koncert posvećen 150 obljetnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na kojem će Hrvatski barokni ansambl, zbor Ivan Filipović i solisti izvesti Misu Carla Antonija Naglia, čija je partitura pronađena u Nacionalnoj biblioteci u Parizu i nakon petogodišnje restauracije partitura i predanog rada na istraživanju dr. sc. Ennija Stipćevića bit će izvedena publici Varaždinskih baroknih večeri.

- Unatoč krizi, program Festivala nije izgubio na kvaliteti i ostao je na visokoj razini - naglasio je Bobić. Ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost Ministarstva kulture Srećko Šestan pohvalio je razrađenu programsku orijentaciju varaždinskog festivala, njegovu odličnu pripremljenosti i sinegriju između ravnatelja festival Davora Bobića i Koncertnog ureda, kao izvršnog organizatora, a suradnja s drugim gradovima i zemljama partnerima dokaz je kako se umjetnost može razvijati. Ravnatelj Šestan najavio je i za iduću godinu izmjenu pravilnika o organiziranju festivala od nacionalnog značaja, čiji će potpisnici biti Ministarstvo kulture, Grad Varaždin i Varaždinska županija, a koji bi donio i veću financijsku sigurnost festivalu kako bi njegovi organizatori znali s koliko novca raspolažu i tko ga osigurava.
O dobitnicima festivalskih nagrada Jurica Murai i Ivan Lukačić odlučivat će ove godine tročlani žiri na čijem čelu je ugledna muzikologinja dr. sc. Zdenka Weber, a članice Dada Ruža i Nataša Maričić.

Prema riječima Raymonda Rojnika,  ravnatelja Koncertnog ureda Varaždin, izvršnog organizatora VBV-a prodaja ulaznica ide izvrsno. Festival i ove godine surađuje s partnerskim festivalom iz Samobora, Samoborskom glazbenom jeseni pa će tako The King's consort uz Varaždin nastupiti i u Samoboru.
Svečanost otvorenja 41. Varaždinskih baroknih večeri počinje u petak, svečanim koncertom u Katedrali na kojem nastupaju Vroclavski barokni orkestar i  Vroclavski  filharmonijski zbor, nakon čega će biti upriličeni vatromet sa Starog grada  i  utrka krinolina ulicama  varaždinske povijesne  jezgre.
I ovogodišnji  festival obilovat će brojnim popratnim programima, od izložbe fotografija Magični Krakow do izložbe cvijeća, seminara u  Glazbenoj školi i promocije nosača zvuka. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije