Naslovnica Kultura Knjige

Izvornici romana Mate Lovraka izloženi za njegov 120. rođendan

Lovrak je prvo pisao rukopisom, a onda je slijedio prijepis pa strojopis, a njegove izvornike Muzeju je donirala Lovrakova unuka Jagoda
10. ožujka 2019. u 15:25 0 komentara 220 prikaza
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSEL

Još se nije rodila ministrica obrazovanja koja će iz lektire izbaciti Matu Lovraka. Da je Mate Lovrak jedan od najpopularnijih hrvatskih pisaca za djecu, svjedoči i činjenica da je Hrvatski školski muzej baš na piščev 120. rođendan javnosti prvi put pokazao autografe triju njegovih poznatih romana, i to “Vlaka u snijegu”, “Družbe Pere Kvržice” i “Neprijatelja broj 1.”. Riječ je o donaciji koju je muzeju poklonila Lovrakova unuka Jagoda Hodak. Ta će donacija dodatno obogatiti građu Muzeja koji u stalnom postavu od 2000. godine ima i Lovrakovu radnu sobu. Iako su najnoviju donaciju Lovrakovih autograma javnosti namjeravali izložiti samo jedan dan, zbog velikog interesa autografi će se moći pogledati i slijedećeg tjedna.

Mato Lovrak Radić ga kaznio Nepoznati Mato Lovrak: Bio je strastveni pribićevićevac, djecu je učio da su Jugoslaveni

Hrvatski školski muzej od 1978. posjeduje Lovrakovu radnu sobu, biblioteku, uporabne predmete, fotografije i građu koja se čuva u 37 arhivskih kutija. No ovaj dio autografa je obitelj do sada zadržala u svom posjedu. Zahvaljujući ljubaznosti unuke dobili smo i autografe, ali i portrete, ilustracije i dio dokumenata. Javnost se najviše interesira za romane, a tu se radi o bilježnicama s autografima. Lovrak je u pravilu prvo pisao rukopisom, onda je slijedio prijepis, pa strojopis. Romana “Vlak u snijegu” koji se prvo zvao “Djeca Velikog Sela”, prvo je zapisan u četiri bilježnice, dok je prijepis sačuvan u deset bilježnica. Rukopis “Družba Pere Kvržice” ima devet bilježnica, a mi smo izložili i prvo Binozino izdanje romana iz 1933. Tu je i rukopis “Neprijatelj broj 1.” čije je prvo izdanje objavljeno 1938. godine – kaže Sonja Gaćina Škalamare, muzejska savjetnica i voditeljica arhivske zbirke.

– Biblioteka Mate Lovraka ima oko 480 knjiga. Sada smo skenirali dobivene rukopise koji su tako dostupni istraživačima književnosti. Zahvaljujući adekvatnom tretmanu Lovrakove ostavštine, dobili smo i ostavštinu Grigora Viteza te dio ostavštine Nade Iveljić. U elektroničkom obliku smo objavili i Lovrakova pisma Vitezu i Vitezova pisma Lovraku – kaže Gaćina Škalamera.

Vodič kroz najljepše izlete za svaki budžet OTKRIJTE HRVATSKU Vodič kroz najljepše izlete za svaki budžet: Pet mjesta koja morate posjetiti s obitelji

Prvu veliku donaciju koja podsjeća na Matu Lovraka Hrvatski školski muzej dobio je od književnikove kćeri Đurđice Lovrak Vujasinović, a sada je suradnja s obitelji uspješno nastavljena.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.