Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Probe pod povećalom

Izraelski orkestar priprema izvedbu zabranjivanog Wagnera

'Israel Chamber Orchestra\'s (ICO) conductor, Roberto Paternostro (C) stands with members from the orchestra during a rehearsal at the Tel Aviv Museum October 20, 2010. The ICO will strike an emotiona
'NIR ELIAS'
02.11.2010.
u 13:45

Omiljeni Hitlerov skladatelj u Izraelu je još uvijek nepoželjan, a rijetke izvedbe praćene su političkim tenzijama

Članovi Izraelskog komornog orkestra ovih su dana pod velikim pritiskom javnosti – počeli su pripreme za izvedbu "Siegfriedove idile" za nastup na Wagnerovu festivalu u njemačkom gradu Bayreuthu. Bit će to njihova prva izvedba Wagnera, najdražeg Hitlerova skladatelja.

Znakovito, "Siegfriedova idila" bila je prvo Wagnerovo djelo izvedeno u Izraelu nakon Drugoga svjetskog rata i holokausta, i to nakon što je 2000. godine Vrhovni sud poništio prije donesenu odluku Okružnoga suda o zabrani izvedbe u gradu Rishon LeZionu. Koncert u izvedbi lokalnoga simfonijskog orkestra prošao je uz velike mjere sigurnosti te uz jedan prekid zbog provokatora iz publike.

Punih deset godina nakon tog presedana, izvedbe Wagnera u Izraelu iznimno su rijetke i praćene političkim tenzijama, a sada su sve oči uprte u članove Izraelskoga komornog orkestra koji će Wagnera izvesti usred Bavarske.

Komentara 3

AL
anita.l.bulicic
20:32 08.07.2014.

Kakvo politiziranje, ajde ostavite Njemacku na miru, ponizavate je s cim treba i ne treba...

MO
modesty
23:27 02.11.2010.

Obitelj Roberta Paternostra, ravnatelja orkestra, kao Zidovska obitelj, takodjer je osjetila svu tezinu nacisticke diktature,no unatoc tome, ovaj covjek je odlucio uciniti velik korak od mrznje i pamcenja po zlu, do tolerancije i oprosta (ali ne i zaborava!). Podrzavam ovo nastojanje.

MI
miran
08:22 03.11.2010.

Omiljeni Hitlerov skladatelj ... da, tocno. Uz Wagnerovu glazbu se odlazilo u smrt. I to je ono sto ga je stavilo na mesto na kojemu jeste a ne njegova osobena krivica. Wagner nije svojim izborom postao \"omiljeni\" skladatelj (umro je 1883). Jednostavno njegova glazba u Izraelu je asocijacija za najstravicnije uspomene i to ne treba uopce da cudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije