Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ilica 40

Izložba pejsaža Duška Šibla "Kontrasti"

Duško Šibl Kontrasti
arhiva
07.03.2012.
u 12:41

Šibl se u novom ciklusu kojeg predstavlja publici posvetio motivima mediteranskog (dubrovačkog)pejsaža, ali i zagrebačkog (Maksimir), a nastali su između 2003. i 2011. godine

Izložba slika "Kontrasti" Duška Šibla otvara se u srijedu 7. ožujka u 19 sati u galeriji Ulrich u Ilici 40. Šibl se u novom ciklusu koji predstavlja publici posvetio motivima mediteranskog (dubrovačkog) pejzaža, ali i zagrebačkog (Maksimir), a nastali su između 2003. i 2011. godine.

Povjesničarka umjetnosti Iva Körbler u predgovoru kataloga napisala je: ".... Pejzaži Duška Šibla nastavljaju se na bogatu tradiciju hrvatskih modernih pejzažista, od Joba, Pulitike, Dulčića, do Hermana i Murtića. Reducirana i pročišćena figuracija Šiblovih pejzaža bliska je drugom valu ekspresionizma u europskom slikarstvu, s bogatim, pastoznim, vehementnim namazima boje i naglašenim obrisnim konturama otoka, drveća i vegetacije. To slikarsko komuniciranje s prirodom (i arhitekturom) nastaje iznimno brzo i lako, otkrivajući kako su prirodni i artificijelni pejzaž bez ljudi za slikara prostori slobode neopterećeni bilo kakvim vlastitim teorijsko-poetološkim projekcijama i ambicijama.

Kolorit je često zadržan u hladnijoj tonskoj skali zelenih i plavih nijansi, unutar koje umjetnik eksperimentira s efektom hvatanja odsjaja sunčeve svjetlosti na kopnu, vegetaciji i moru, no u novim će se radovima moći prepoznati i fauvistička tradicija jarkog kolorita pojedinačnih crvenih akcenata.

U ciklusu crno-bijelih urbanih pejzaža, promatrač se ipak neće moći oteti dojmu kako ta sceničnost povijesne arhitekture sugerira postojanje jedne metaforičke, nevidljive dimenzije koja upućuje na svijet maske, teatra, kulisâ i odmaka, odnosno, svega onoga što automatski postaje prisutno kada u sliku svijeta uključimo ljude. Stoga možda i nije slučajno da Duško Šibl na gotovo krokijevski vehementno slikanim “urbanim” pejzažima ljude svodi na male crne činjenice ili figurine bez individualnih obilježja, manifestirajući ujedno time svu moć kontrasta s pravom, anti-artificijelnom prirodom koja je savršena i dorečena sama po sebi."

Izložba traje do subote 24. ožujka.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije