Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ilustracije Helene Klakočar

Izložba o sudbinama dalmatinskih izbjeglicaiz El Shatta u Splitu

Helena Klakočar
27.04.2023.
u 12:22

Željela sam prenijeti strah i razočaranje tih ljudi, ali i buđenje nove snage, kaže autorica izložbe u Loggia Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u Splitu

Izložba slikarice i crtačice stripova Helene Klakočar "El Shatt zbjeg i Zid Mediteran" sutra se otvara u izložbenom prostoru Loggia Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u Splitu.

- Grafički romani El Shatt/fragmenti, Zid Mediteran i Nemirno more 1 i 2 govore o izbjeglištvu. Zašto se vraćam toj temi? Željela sam prenijeti sjećanja i osjećaje tih ljudi: strah, neizvjesnost, razočaranje, ali i prihvaćanje, buđenje nove snage i entuzijazma. Ima li smisla opisivati nešto tako strašno kao što je rat i stradanja malih ljudi u njemu? Analizirajući našu nesposobnost u borbi protiv tako velikog, sveprisutnog, svevremenskog i nadmoćnog mehanizma, možda i mi možemo pronaći izlaz iz naše nemoći kao što su sudionici zbjega u pustinju pronašli snagu za prilagođavanje pustinjskom životu. Ta je snaga jednaka snazi koja je potrebna izbjeglicama da u raspadnutim brodovima preskoče nevidljivi zid usred Mediterana. Podsjećanje na tu unutrašnju snagu ulijeva nadu da će jednog dana nastupiti vrijeme kad će biti nepotrebno, riskirajući vlastiti život, bježati pred ratnim strojem - rekla je Helena Klakočar u povodu izložbe.

Kustos izložbe Ivan Marušić istaknuo je da se albumi Helene Klakočar bave važnim temama, ali izbjegavaju ideološko dociranje i izraz su autoričine iskrenosti i neiscrpne znatiželje.

"Helena Klakočar paradigmatski je primjer onoga što cijenim u stripu, talent koji se ne zadovoljava osvojenim, uvijek nova i drukčija, nemirna kao more", napisao je u predgovoru izložbe Marušić.

​Autorica je odabrala temu El Shatta potaknuta poviješću obitelji s majčine strane u kojoj je šestero članova za vrijeme 2. svjetskog rata bilo u tom zbjegu, a kako je navela u tekstu u povodu izložbe, glavni junak knjige o El Shattu je majčin brat, novinar i pisac Gojko Borić koji živi u Kölnu​. Izložba, koju organiziraju HDLU Split i Zlatna vrata, ostaje otvorena do 15. svibnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije