Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Izložba o ranijoj fazi brončanog doba u Arheološkom muzeju

arheološki muzej
\"
19.04.2012.
u 09:35

Izložba je koncipirana prema kronološkom slijedu naselja i groblja na istraživanim lokalitetima i obuhvaća nalaze i dokumentaciju sa zaštitnih arheoloških istraživanja u cilju prezentacije procesa arheoloških istraživanja

Izložba "Starija faza kulture polja sa žarama u sjevernoj Hrvatskoj - novi izazovi" otvara se u Arheološkom muzeju u Zagrebu, u četvrtak 19. travnja od 19 sati. Predstavlja izbor nalaza iz naselja, groblja i ostava starije faze kulture polja sa žarama u sjevernoj Hrvatskoj.

Izložba je koncipirana prema kronološkom slijedu naselja i groblja na istraživanim lokalitetima i obuhvaća nalaze i dokumentaciju sa zaštitnih arheoloških istraživanja u cilju prezentacije procesa arheoloških istraživanja od iskopavanja do izložbe te o važnosti rezultata spomenutih arheoloških istraživanja pri proučavanju zastupljenih vremenskih razdoblja na području sjeverne Hrvatske i šire regije Karpatske kotline.

 Na prostoru sjeverne Hrvatske ova je faza obilježila vrijeme između 1300. i 1100. pr. Kr., odnosno raniju fazu kasnoga brončanog doba. Osim nalaza iz fundusa muzeja u sjevernoj Hrvatskoj (Arheološki muzej Osijek, Arheološki muzej Zagreb, Muzej brodskog Posavlja, Muzej Slavonije Osijek, Gradski muzej Vinkovci, Gradski muzej Požega, Gradski muzej Nova Gradiška, Gradski muzej Križevci, Gradski muzej Bjelovar, Gradski muzej Virovitica, Zavičajni muzej Slatina, Zavičajni muzej Stjepana Grubera Županja, Muzej grada Iloka, Gradski muzej Varaždin, Muzej Međimurja Čakovec, Muzej Prigorja Sesvete) na izložbi su predstavljeni i nalazi s novih zaštitnih istraživanja na trasi autocesta Zagreb-Goričan i Sredanci-Osijek, koji postavljaju nove izazove u proučavanju ovog vremenskog razdoblja na prostoru sjeverne Hrvatske s obzirom na istraženu infrastrukturu.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije