Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od 22. ožujka

Izložba o Pečuhu kao europskom gradu kulture

plakat
Arhiva EM
18.03.2011.
u 16:07

"Pečuške rukavice“ još uvijek se proizvode prema tradiciji poznate tvornice Hamerli i još uvijek su u modi za sve koji vole trajne vrijednosti

Muzej europskih kultura iz Berlina i Županijski muzej Janusa Pannoniusa iz Pečuha od 22. ožujka u zagrebačkome Etnografskom muzeju predstavljaju izložbu "Pécs - Fünfkirhen - Pečuh...", koja prikazuje europski grad kulture iz potpuno nove perspektive. Vodi vas kroz mjesta koja govore o povijesnom razvoju kulture, a istodobno pruža jedinstven uvid u suživot, sudjelovanje, ali i sukobe stanovnika različitoga kulturnog podrijetla. Izložba tako pruža potpuno drugačiji pogled na grad, oblikuje novu mentalnu mapu. U Pečuhu ima dvadeset jedinstvenih mjesta koje valja otkriti, kao što je sinagoga i čuvena bivša džamija Gazi Kasim. Neka od njih, kao što je Njemačko kazalište, već su iščezla s karte Pečuha. Izvorna tvornica orgulja Angster više ne postoji, no očuvani primjerci glazbala izrađenih u ovoj tvornici mogu se pronaći u Pečuhu i drugdje.  

"Pečuške rukavice“ još uvijek se proizvode prema tradiciji poznate tvornice Hamerli. No znaju li ljudi Puturluka išta o povijesti svog područja? Što stoji iza imena Bugarski vrtovi ili Derfli? Zašto se muslimanska grobnica koristila kao barutana? Kojoj je školi Gandhi nadjenuo svoje ime? U Pečuhu, nekadašnjem sjecištu važnih trgovačkih puteva, tragovi kulturne razmjene su sveprisutni. Izložba upečatljivo prikazuje splet zapadnih i istočnih, kršćanskih i muslimanskih te modernih i tradicionalnih utjecaja. Ova mentalna mapa kao svojevrstan portret grada Pečuha intuitivno povezuje prošlost sa sadašnjošću i ocrtava mogućnosti koje donosi budućnost.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije