Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Izložba maketa "Oluja u minijaturi"

Želja organizatora je da pomoću prigodnih maketa približi djeci i odraslima Domovinski rat i vojno-redarstvenu operaciju sagledanu s tehničkog aspekta uklapajući je istodobno u povijesni kontekst zbivanja
15. listopada 2012. u 10:55 0 komentara 40 prikaza
Oluja plakat
Foto: arhiva

Tehnički muzej i udruga Signum laudis (udruga za promicanje povijesti, umjetnosti i tehničke kulture) organiziraju izložbu maketa, diorama i vinjeta s popratnim sadržajima na temu Domovinskoga rata Oluja u minijaturi koja se otvara u četvrtak 18. listopada od 18 sati u Tehničkome muzeju.

Podsjećajući na najvažnija zbivanja i uspomene nastale u nezaboravno-povijesnoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja u Domovinskom ratu želja organizatora je da pomoću prigodnih maketa približi djeci i odraslima Domovinski rat i vojno-redarstvenu operaciju sagledanu s tehničkog aspekta uklapajući je istodobno u povijesni kontekst zbivanja. Na taj način pristupa se popularizaciji maketarskog hobija kod djece i mladeži te osjećaja za nacionalni identitet.

Na izložbi će se izložiti 35 maketa, prezentirajući borbena sredstva na kopnu, vodi i zraku. Od maketa na kopnu bit će izloženi oklopni transporteri, oklopna vozila, improvizirana oklopna vozila i tenkovi. Od maketa u zraku prikazani su razni avioni i helikopteri. Operacije na Jadranu bit će predstavljene maketom raketne topovnjače RT011 Kralj Petar Krešimir IV. i TČ 51 Vukovar. Svaka maketa-izložak napravljena je na temelju autentičnih fotografija te dostupnog arhivskog gradiva.

Autor koncepta i idejno-likovnog postava ujedno je i predsjednik udruge Signum laudis Tihomir Bregar.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.