Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Izložba i duboki naklon pokojnom Nikoli Koydlu

U Modernoj galeriji predstavljena je izložba posvećena hrvatskom slikaru i grafičaru Nikoli Koydlu.
24. veljače 2021. u 10:45 1 komentara 155 prikaza

Moderna galerija predstavila je izložbu “Nikola Koydl - In memoriam – Izložbom i dubokim naklonom“, posvećenu tom hrvatskom slikaru i grafičaru. Autorica izložbe Biserka Rauter Plančić predstavila je osamdesetak djela, a obuhvaćen je širok raspon crteža, mezzotinta, ulja i objekata iz gotovo pet desetljeća dugog i bogatog stvaralačkog opusa tog umjetnika.

Vojin Hraste Još živimo od kapitala koji su nam ostavili Rimljani. Moramo naći hrabrosti da stvorimo novi

Autorica smatra da je stvaralaštvo Nikole Koydla “djelo koje prošlost ne poriče, a budućnost iščekuje”, ukotvljeno na vrhu najautentičnijih prinosa slikarskom umijeću svoga vremena, plod polustoljetnog rada umjetnika s iznimnom intelektualnom radoznalosti i širokim poljem djelovanja. Ocijenila je da njegov opus, “nesmiljenom bolešću zaključen u srpnju 2020.”, ulazi u red prvorazrednih i izrazito osobnih dionica hrvatske novije likovne umjetnosti.

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • romobil:

    Izvanredan slikar nažalost nepravedno potcijenjen i zapostavljen.... za Sandru Križić Roban on ne postoji u njenom "kompendiju" o slikarstvu od 1945. do danas....uostalom kao i mnogi sjajni autori koji za našu dičnu teoriju ne postoje...