Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Izložba „Grga, s protokolom i bez njega“ u Galeriji Forum

Ovoga kolovoza možete se rashladiti u Galeriji Forum, u Teslinoj 16, u Zagrebu, na izložbi velikoga karikaturista Ice Voljevice koja je otvorena do 20.8. Izložba nosi naziv „Grga, s protokolom i bez njega“, prema Voljevičinu liku Grge Protokola.
03. kolovoza 2022. u 10:51 115 prikaza
Ico Voljevica
Foto: Jovica Drobnjak
Pogledajte galeriju 1/7

Rođen prije točno sto godina, 1922., (preminuo je 2008.) Ico Voljevica predstavlja jednoga od najznačajnijih karikaturista i dnevnih komentatora u povijesti hrvatske karikature. Svoju je karijeru započeo 1950. u tjedniku Kerempuh, nastavio je u Narodnom listu, a potom u Večernjem listu, gdje je objavljivao karikature svaki dan do 2000.

Ico Voljevica | Autor : Jovica Drobnjak Foto: Jovica Drobnjak

Nevjerojatna aktualnost njegovih komentara govori o suštinskoj nepromijenjenosti hrvatskog društva u posljednjih sedamdeset godina, otkada je njegov lik Grga prvi puta objavljen na stranicama Kerempuha. Politička kadroviranja, socijalne razlike, korupcija i namještanja natječaja, problemi u infrastrukturi, prometu, divljoj izgradnji – sve su to problemi s kojima se Grga suočavao tijekom svoga postojanja i u kojima je sudjelovao na strani potlačenog, ali ponekada i u ulozi tlačitelja, samo da bi istaknuo ironičnu poantu.

Ico Voljevica | Autor : Jovica Drobnjak Foto: Jovica Drobnjak

Karikature gdje se Grga na ljetovanju sprema konobaru platiti kovčegom novca, ili kada istom prilikom kaže svojoj obitelji koja gleda cjenik: „Ništa nas ne smije iznenaditi“, aktualne su i danas, u doba suludog podizanja cijena u turističkoj sezoni. Prizor Grge koji snuždeno sjedi u sobi dok mu je zid pun medalja, a na vješalici, s druge strane fotelje, mu stoje hlače s otiskom cipele, sugerirajući da je dobio „nogom u rit“ govori o sudbini mnogih dokazanih kadrova u našim politički motiviranim smjenama u javnoj upravi.

Dođite i pridružite se Grgi u njegovu gorku smjehu hrvatskoj stvarnosti.

Ico Voljevica | Autor : Jovica Drobnjak Foto: Jovica Drobnjak

Nuremberg Airport
Nürnberg
Zbog jedne žene zaustavili let iz Njemačke u Hrvatsku, pogledajte što je napravila
„Atest“
Dogradnja i ispitivanje vozila – smisao i procedura