Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Galerija Osijek

Izložba fotografija "Savezničko bombardiranje Osijeka 1944."

Gradska galerija Osijek
Foto: ustupila Gradska galerija Osijek
1/3
03.05.2011.
u 14:34

Zaboravljeni prizori razrušenog Osijeka oživjeli su na fotografijama zahvaljujući financijskoj potpori grada Osijeka i gradonačelnika Krešimira Bubala

U galeriji Waldinger u Osijeku 5. svibnja u 20 sati predstavit će se izložba fotografija Savezničko bombardiranje Osijeka 1944.

Fundus Zbirke fotografija Muzeja Slavonije Osijek nastao je neposredno nakon bombardiranja grada 14. lipnja 1944. godine. Iz dva fotoalbuma za izložbu je odabrano 25 crno-bijelih fotografija koje su zabilježile strahote stradanja Osijeka, a snimio ih je tadašnji član Osječkog komiteta Radovan Plivelić. Plivelić je snimio 125 fotografija, a mnoge preostale fotografije od ukupno njih 186 nemaju točne datacije ni naznake autorstva, no na rijetkim se poleđinama fotografija nalaze olovkom upisani komentari.

Izložba je zaživjela na poticaj osječkog gradonačelnika Krešimira Bubala, i uz financijsku potporu grada Osijeka, u spomen na brojne žrtve ubijene u bombardiranju grada. Nesebičnu pomoć u realizaciji izložbe pružili su Vera Gerard Šipošić i profesor Mirko Fray, koji je za mnoge kadrove ruševina znao locirati ulice i imenovati pojedine kuće.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije