Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Izložba fotografija Antuna Maračića u kuli Lotrščak

antun maračić fotografije
Foto: Antun Maračić
1/3
25.05.2012.
u 13:34

Prvi dio \"triptiha“ nastao je u ruralnom ambijentu Virja, a drugi na zagrebačkim ulicama, a predstavljaju spojeve bezvoljnosti i elana, derutnosti i pretencioznosti, nasilne koegzistencije inkompatibilnih sadržaja

Antun Maračić predstavlja se izložbom fotografija "Rurbane nezgrapnosti" koja se otvara u srijedu 30. svibnja u kuli Lotrščak od 19 sati.  Izložba je koncipirana u tri cjeline. Prvi dio "triptiha“ nastao je u ruralnom ambijentu Virja, a drugi na zagrebačkim ulicama. Te dvije cjeline predstavljaju spojeve bezvoljnosti i elana, derutnosti i pretencioznosti, nasilne koegzistencije inkompatibilnih sadržaja čitljivih iz raznih natpisa, reklamnih panoa i slično. Ukratko, kako sam autor kaže, "riječ je o paradi nezgrapnosti okoliša u kojem se krećem(o) i koji me opsjeda svojom turobnom pitoresknošću, divljim plastičkim događajima zabilježenih ne nužno s moralističko-kritičkom intencijom.“ Treći dio koncepcijski je drugačiji i prikazuje skup sličica istog ambijenta (motiva) kroz vrijeme – život jednoga pulta u dubrovačkom prostoru Luža, odnosno predvorju gradske kavane i kina. Fotografije su nastajale spontano u razdoblju od 2004. do 2012. godine.

Antun Maračić, hrvatski fotograf, multimedijalni umjetnik i kritičar, rođen je 1950. godine u Novoj Gradiški, a živi i radi u Zagrebu i Dubrovniku. Godine 1971. diplomirao je likovnu umjetnost na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, a 1976. slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Autor je mnogih tekstova o umjetnosti, a osmislio je i postavio brojne samostalne i skupne izložbe drugih umjetnika. Bio je voditelj Galerije SC, Galerije Zvonimir te Galerije proširenih medija u Zagrebu, a danas je ravnatelj Umjetničke galerije u Dubrovniku. Dosad je objavio nekoliko knjiga: Ispražnjeni okviri – iščezli sadržaji 1991.-1994. (1996.), Pavo Urban – posljednje slike (1998.), Lokrum (2004.), Igor Rončević (2009.), a s povjesničarkom umjetnosti Evelinom Turković autor je monografije o Ivanu Kožariću Atelier Kožarić (1995.). Dobitnik je Vjesnikove nagrade Josip Račić 2004. godine. Kao multimedijalni umjetnik priredio je više od 40 samostalnih i sudjelovao u stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te izveo više vlastitih akcija i performansa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije