Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Izložba Fokus u galeriji Zvonimir

Izložba Fokus u galeriji Zvonimir
26.03.2021.
u 09:26

Izložbom ciklusa Fokus Antonia Maričević predstavlja 40ak recentnijih radova koji se uklapaju u kontradiktornosti i događanja koja su nas protekle godine uzdrmali – globalna pandemija, a potom i dva potresa.

Tendencija k akcijskom slikarstvu kao da je prirodni put slikaričina temperamenta koja svoja promišljanja, traženja i inspiracije prenosi na platno koje shvaća kao podlogu za iskazivanje psihičkog stanja. Svoj osobni izraz postiže kombinacijom različitih tehnika, bojom, linijom i namazom koji je na dijelovima lazuran a na drugim pastozan pa se faktura slike u isto vrijeme čini i ujednačena i neujednačena, i glatka i reljefna.

Snažnim i ekspresivnim iskazom, odrješitim potezom autorica izražava svoj osobni doživljaj ali „uvlači“ i promatrača u taj unutrašnji svijet promišljanja i osjećanja, izazivajući tako, preko djela, komunikaciju s gledateljem, što je uostalom i svrha i smisao umjetnosti.

Proust je rekao da „zahvaljujući umjetnosti umjesto da vidimo jedan jedini svijet, ovaj naš, mi vidimo kako se on umnožava, pa koliko ima originalnih umjetnika, toliko nam svjetova stoji na raspolaganju... Umjetnost jedina izražava za druge i pokazuje nama samima naš vlastiti život.“

Ona je neodvojiva od života. Prijeka potreba života. Oplemenjuje ga slaveći njegovu ljepotu, veličajući radost ili iskazujući njegovu patnju i bol. Umjetnost nam pomaže u razumijevanju života. Umjetnik je tako vjesnik, a njegovo djelo poruka u kojoj se izražava život. 

Iva Firm, mag.hist.art.
Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode

(Izložba je organizirana u skladu sa svim epidemiološkim standardima za zaštitu od koronavirusa, a bit će otvorena od 26. ožujka do 16. travnja 2021.)

Galerija Zvonimir
Ulica Antuna Bauera 33
Radno vrijeme: ponedjeljak- petak 10:30-17:30

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije